Güney Afrika: Devrimci olduğunu söyleyen bir partinin doğuşu

10.04.2019 - 14:34
Haberi paylaş

Güney Afrika’da Sosyalist Devrimci İşçi Partisi (The Socialist Revolutionary Workers Party, SRWP) resmi olarak kuruldu.

Partinin pek çok şubesinden katılan 1000’i aşkın temsilci Johannesburg’da toplanarak “ANC’nin militan versiyonu olmayan bir parti” kurma çağrılarına yanıt verdi. Parti, “Biz devrimin savunucularıyız – devrimden yanayız” diyor.

“Marksist-Leninist öncü parti” olduğunu açıklayan SRWP şöyle devam ediyor: “Bütün dünyanın bilmesi için açıkça söylüyoruz: Biz, sosyalistler olarak, hiçbir insanın bir başkasını ezmediği sosyalist düzeni kurmak için yönetimi ele geçirecek bir devrimci işçi sınıfı örgütünü kurmakta kararlıyız”.

Partinin kurulmasına öncülük eden Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) oldu. NUMSA, Komünist Parti ve Sendikalar Federasyonu’nun (COSATU) da içinde olduğu ANC liderliğindeki Üçlü İttifak’tan 2012’de gerçekleşen Marikana katliamının ardından ayrılmıştı.

Bu olayın ardından greve giden 34 madenci bir elit polis birimi tarafından öldürülmüştü.

NUMSA, ANC’den desteğini çektikten sonra, o dönemde devlet başkanı olan Jacob Zuma ve yolsuzlukla ilgili açıksözlü eleştirileri nedeniyle COSATU’dan atıldı.

Bu olay üzerine, önceden Güney Afrika Komünist Partisi’nin güçlü bir destekçisi olan NUMSA yeni bir işçi partisi kurma kararı aldı. 

Temsilciler, geçen hafta üç gün boyunca yeni partinin kuruluş belgeleri üzerinde tartıştı. Üyeler, tabandan kopuk bir parti liderliği kurulmamasına karşı uyarıda bulundu.

Güney Afrika’ya vaadi “yalnızca sınıf mücadelesi” olan parti, 8 Mayıs’ta gerçekleşecek olan ulusal seçimlere “Eşitlik, iş ve toprak” sloganıyla katılıyor.

Seçim yarışına geç giren partinin oy kazanmak için yapması gereken çok iş var. Bir miktar milletvekili çıkarmayı umduklarını dile getirirken, amaçlarının “mecliste yer almak değil, burjuva demokrasisinin eksiklerini ifşa etmek ve kitlelerle iletişim kurabilmek” olduğunu söylüyorlar.

Keep Left (DSİP’in Güney Afrika’daki kardeş örgütü), SRWP için oy çağrısı yapıyor. Fakat partinin asıl vermesi gereken sınav seçimlerden sonra gerçekleşecek.

Partinin yapması gereken, işçilerin ve yoksulların gündelik hayat mücadelesinde yer aldığını göstermek ve insanların, sermayenin günlük bölücü saldırılarını kitle hareketiyle ezebileceklerine dair güvenini artırmaya yönelik çalışmak.

Ülkede, bazı hükümet yetkililerinin ve sağ partilerin “yabancıların” hastanedeki yatakları doldurduklarına, yerlilerin işlerini ellerinden aldıklarına ve ülkede artan suç dalgasından sorumlu olduklarına yönelik beyanlarıyla kışkırtılan ve giderek artmakta olan bir yabancı düşmanlığı (xenophobia) dalgası söz konusu. 

SRWP’nin buna kuvvetle karşı çıkması ve sendika hareketindeki etkisinden faydalanarak işçileri yabancı düşmanlığına karşı harekete geçirmesi gerekli.

Şu anda parti NUMSA üyelerinin egemenliği altında. Partinin kapılarını dışarıya açması gerekiyor.

Çok sayıda harika halk ve sendika aktivisti, partinin formasyonundan haklı olarak kuşku duyuyor. Bunu aşmak için SRWP’nin yapması gereken, demokrasiye, farklılıklara ve azınlıkların görüşlerine saygı göstermek olacak.

Güney Afrika’nın acilen bir mücadele ve sosyalizm partisine ihtiyacı var.

Allen Goatley (Keep Left- Güney Afrika)

(Socialist Worker’daki İngilizce orijinalinden çeviren Özge Karakale)

Bültene kayıt ol