Ukrayna'da ilginç bir seçim

06.04.2019 - 09:51
Haberi paylaş

Ukrayna 31 Mart’ta, Türkiye’deki yerel seçimlerle aynı gün, ülke başkanını seçmek için sandığa gitti.

İlginç bir şekilde seçimlerin ilk turunu oyların %30’unu alan Vladimir Zelensky kazandı. Sonucun ilginçliği, Zelensky’nin Halkın Hizmetkârı isimli bir dizide Ukrayna Başkanı rolünü oynayan bir komedyen olması. Partisinin ismi de dizi ile aynı: Halkın Hizmetkârı. Bu parti sadece bir yıl önce Halkın Hizmetkârı dizisinin yapımcısı olan Kvartal 95 isimli yapım şirketi tarafından kuruldu ve parti lideri de şirketin avukatı Ivan Bakanov.

Bu ilginç durumun gerisinde ülkenin son yıllarda yaşadığı politik gelişmeler var. Hatırlanacağı üzere 2013 sonunda Ukrayna hükümetinin AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi üzerine kitle eylemleri başlamıştı. İktidar, Rusya ile ilişkileri yakın tutmak için AB’ye mesafe koymuştu. Rusya’nın hegemonyasından çıkmak isteyen kitleler ise meydanları işgal etmişti. Meydan işgali hızla bir iç savaşa döndü. Rusya karşıtı faşistlerin de şiddete başvurmasının yanı sıra ülkedeki Rus paramiliterler, Rusya’dan aldıkları destekle silahlanmışlardı. Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak ederek kendi topraklarına katmıştı ve Rusya sınırındaki Luhansk Oblast ve Donetsk Oblast bölgeleri isyancıların kontrolüne girmişti.

Ukrayna hükümeti bu işgalleri her ne kadar tanımıyor olsa da seçimlerde bu bölgelerde yaşayan seçmenler tüm seçmenlerin %12’sine denk geliyor ve seçimlerde oy kullanamıyor.

Seçimleri bir aktörün kazanması halkın politikacılara olan tepkisinin bir sonucu. %30 oy alan Zelensky AB üyeliğini savunuyor. Meydan işgallerini savunuyor. Danışmanlarından birisi ülkedeki yolsuzluklara karşı mücadele eden tanınmış bir aktivist. İktidarı halka geri vereceğini söylen Zelensky, AB üyeliği dahil daha sık referandum yapacağını söylüyor.

İkinci tura kalan diğer aday ise şu anki Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko. %16,5 alan Poroşenko da AB taraftarı ancak aynı zamanda ülkenin sayıları zenginleri arasında yer alan bir oligark. Ukrayna siyaseti Sovyetler Birliği dağıldığından beri bir grup oligarkın elinde. Zelensky ise bu oligarklardan biri değil. Ancak onun da arkasında son tahlilde bir şirket bulunuyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol