Küresel ticarette yavaşlama beklentisi

03.04.2019 - 08:51
Haberi paylaş

2018 yılının son çeyreğinde küresel ticarette yüzde 0,3 daralma olduğunu açıklayan Dünya Ticaret Örgütü, 2019 yılı küresel ticaretteki büyüme tahminini yüzde 3,7’den yüzde 2,6’ya düşürdü.

DTÖ'den yapılan açıklamada, küresel ticaretin 2018 yılı toplamında yüzde 3 büyüdüğü kaydedildi. Ayrıca, uluslararası petrol fiyatlarının yüzde 20’ye yakın arttığı 2018 yılında, bunun etkisiyle ticaret hacminin değeri de yüzde 10 yükselişle 19,48 trilyon dolara çıktı.

DTÖ’nün küresel ticaretteki yavaşlama beklentisine dair gerekçeler arasında “ticaret gerilimi” öne çıktı. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevêdo, bu tahminlere şaşırmamak gerektiğini ifade ederek ticaret gerilimindeki artışın altını çizdi ve şöyle konuştu: “Bu kadar yüksek seviyede belirsizlik var olduğunda, ticaret ekonomik büyümeyi sürdürmede rolünü tam olarak oynayamaz. Elbette başka unsurların da rolü oluyor, ancak artan ticaret gerilimi ana etken. ABD ve Çin arasındaki gerilimlerin büyük rol oynadığı açık.”

Ticaret geriliminin yanı sıra, yavaşlama beklentilerine gerekçe olarak küresel ekonominin büyümesindeki yavaşlama, finansal piyasalardaki hareketlilik ve gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaşma adımları sıralandı.

Bültene kayıt ol