Katliamın büyümesini engelleyen kahraman: Afgan göçmen Abdül Aziz

18.03.2019 - 09:36
Haberi paylaş

Yeni Zelanda'da ırkçı katil Brenton Tarrant'ın ikinci cami saldırısında, ölü sayısının çok daha fazla olmasını 48 yaşındaki Afgan göçmen Abdül Aziz'in engellediği ortaya çıktı.

Tarrant, El Nur camisinde katliam yaptıktan sonra arabayla ikinci hedefi olan Linwood camisine gelmişti. Elinde otomatik silahı, üzerinde üniforması vardı. Henüz katliamın haberi duyulmamıştı. Saldırgan Linwood camisine girmek üzereyken, içerideki 48 yaşındaki Afgan göçmeni Abdul Aziz durumu fark etti. Eline geçen ilk şeyi – bir kredi kartı POS cihazını- alıp dışarı çıktı; Tarrant’ın dikkatini dağıtarak Linwood’da da bir katliam yaşanmasının önüne geçti.

Tarrant’ın caminin dışında yedi kişiyi öldürdüğü ikinci saldırı sırasında, Abdul Aziz’in kendini ortaya atarak saldırganın içeri girmesini engellediği anlar dünya basınına yansıdı.

POS cihazıyla dışarı koştu

Aziz, Reuters ile söyleşisinde, caminin dışından ateş açıldığını, çığlıklar duyduğunu söyledi; Tarrant’ı dışarıda ilk gördüğü anda ise polis olup olmadığını konusunda bir an için tereddüt ettiğini anlattı. Aziz, “Üzerinde askeri giysiler vardı. İyi mi kötü bir insan mı olduğunu başta anlamamıştım. Bana küfredince iyi bir adam olmadığını anladım” dedi.

Aziz, caminin saldırıya uğrayacağını anlayınca, eline geçen ilk şey olarak bir POS cihazını alıp Tarrant’a doğru koşmaya başladı. Tarrant ise bir başka silah almak için arabasına girdi, bu sırada üzerindeki silahlardan bazılarını da düşürdü.

Arabasının camını kırdı

Aziz ise “Buraya gel, buraya gel” diyerek Tarrant’ın dikkatini dağıtmaya çalıştı. Bu sırada otoparkta arabaların arasına saklandı; Tarrant’ın düşürdüğü silahlardan birini de aldı. Ancak o silah boş çıktı. Tarrant ise ateş ediyor ama arabaların arasına saklandığı için Aziz’i vuramıyordu. Aziz önce kredi kartı makinesini, sonra da yerde bulduğu silahı Tarrant’ın arabasına fırlattı. Silah, arabanın camını kırdı. Aziz, “Silahı bir ok gibi arabasının camına attım. Camı kırıldı. Bu nedenle korktu. Bana küfredip uzaklaştı” dedi. Yeni Zelanda polisi ise Tarrant’ı birkaç dakika sonra arabasının içinde yakaladı.

"Hepimiz ölmüş olacaktık"

Bu sırada caminin içinde korku dolu anlar yaşanıyordu. Aziz’in 11 ve 5 yaşındaki çocukları babalarına içeriye girmesi için seslenirken, sesleri duyan imam cuma namazını durdurmuş ve içerideki yaklaşık 80 kişiye yere yatmalarını söylemişti. İmam Latef Alabi, Aziz saldırgana karşı koymasaydı, Linwood camiinde de çok sayıda kişinin yaşamını yitirmiş olabileceğini söylüyor.

Abdül Aziz, çocukken memleketi olan Kabul'u mülteci olarak terk etmiş. 25 yıl Avustralya'da yaşadıktan sonra iki yıl önce Yeni Zelanda'ya taşınmış.

Bültene kayıt ol