Yeni Zelanda'da camilere saldırı: 49 kişi yaşamını yitirdi

15.03.2019 - 09:29
Haberi paylaş

Yeni Zelanda’da, Christchurch kentinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda şu ana kadar 49 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırılarla ilgili şu ana kadar üç kişi gözaltına alındı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, saldırının aşırı sağcı bir terör eylemi olduğunu ifade etti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise "Mağdurlar buraya sığınan kişiler, hatta mülteciler dahi olabilirler. Onlar bizlerdendir. Bu saldırıyı yapanlar ise bizden değil" diye konuştu.

Medyaya bilgi veren bir pols yetkilisi, saldırganın isminin Brenton Tarrant olduğunu ve yaptığı katliamı canlı olarak sosyal medya hesabından paylaştığını söyledi.

İki camiye saldırıldı

Hagley Park bölgesindeki Al Nur Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, Cuma namazı için 200’den fazla kişinin bulunduğu belirtildi. El Nur Camisi’ndeki görgü tanıkları, saldırgandan kaçıp canlarını kurtarmaya çalıştıklarını anlattı.

Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi. Görgü tanıkları siyah giyimli uzun namlulu bir saldırganın camiye girdiğini art arda ateş etmeye başladığını söyledi.

Christchurch’te okullar tatil edildi, halkın camilerden uzak durması istendi.

Saldırgan mülteci düşmanı bir aşırı sağcı

28 yaşındaki fail Brenton Tarrant, saldırı öncesinde yayınladığı 70 sayfalık manifestoda, yakın bir zamanda Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya saldırı planlamak için geldiğini belirtiyor. Manifesto Yeni Zelanda’da toplumsal etkileri nedeniyle bazı basın organlarınca yayınlanmamasına karar verildi. Fakat sosyal medya üzerinde kullanıcılar manifestonun bazı bölümlerinin ekran görüntülerini paylaşmaya devam ediyor.

Tarrant şubat ayı boyunca Twitter hesabından üzerinde göçmen karşıtı ifadelerin yer aldığı silahlarının fotoğraflarını da paylaşmış.

Saldırgan manifestoda kendisine “Bu saldırıyı neden gerçekleştirdin?” diye sorduktan sonra şöyle devam ediyor:

"Herşeyden önce istilacılara bizim topraklarımızın asla onların toprakları olmayacağını göstermek için, beyaz adam hayatta kaldığı sürece ülkelerimizin bize ait olduğunu göstermek için, topraklarımızı ASLA fethetedemeyeceklerini ve insanlarımızı yerlerinden asla edemeyeceklerini göstermek için.

Avrupa ülkelerinde tarih boyunca yabancı istilacılar yüzünden yaşanan yüzbinlerce ölümün intikamını almak için.

İslamın uşakları tarafından köleleştirilen milyonlarca Avrupalının intikamını almak için.

Avrupa genelinde gerçekleşen terör saldırılarında hayatını kaybeden binlerce Avrupalının intimamını almak için.

(İsveç’te bir terör saldırısında hayatını kaybeden 11 yaşındaki) Ebba Akkerlund’un intikamını almak için.

İstilacıların gözünü korkutarak ve fiziksel olarak ortadan kaldırarak Avrupa ülkelerine göç oranlarını doğrudan düşürebilmek için."

16 Mart uluslararası ırkçılık ile mücadele günü etkinlikleri

Bültene kayıt ol