16 Şubat günü British Museum, müze tarihinin en geniş katılımlı protestosuna sahne oldu.
300’ü aşkın gösterici, müzeyi işgal ederek, petrol şirketi BP’nin sponsorluğuna karşı çıkmak üzere büyük avlunun tamamını kaplayan 200 metrelik bir “canlı eser” oluşturdu.
"BP or not BP?" adlı grubun düzenlediği protestonun hedefinde, British Museum’da BP sponsorluğunda düzenlenen Asur medeniyeti sergisi vardı; tarih ise, 2003’te Irak’ın işgaline karşı dünya çapında düzenlenen kitlesel gösterilerin yıldönümüne denk geliyordu.
"BP or not BP?" grubu ayrıca, British Museum’daki “Ben Asurbanipal: Asur’un Kralı, Dünyanın Kralı” adlı sergiye cevaben, P21 Gallery’de 24 Şubat’a kadar görülebilecek “Ben BP: Sömürünün Kralı, Adaletsizliğin Kralı” başlıklı eleştirel bir sergi düzenliyor.
İzinsiz gerçekleştirilen eyleme müzenin güvenlik görevlileri müdahale etmedi. Protestocular müzenin avlusunda, BP’nin sponsorluğu, iklim değişikliği, yağmalanan eserler ve Irak Savaşı arasındaki bağlantıları temsil eden kelime ve sembollerle bezenmiş 200 metrelik bir pankart açtılar. Ardından Asur medeniyeti sergisinin düzenlendiği salonun girişinde oturma eylemi yapıldı; Irak asıllı eylemciler savaşa ve bugünkü Irak’ın durumuna dair kişisel deneyimleri hakkında konuşma yaptılar.
"BP or not BP?" grubunun Iraklı üyelerinden Maryam Hussain şöyle dedi:
"Kadim Irak topraklarından yağmalanmış nesnelerin teşhir edildiği, ve bir petrol şirketinin sponsor olduğu bir sergi… British Museum ve BP kendilerinden utanmalı. BP’nin 2003’teki işgal öncesinde Irak petrolüne ulaşım imkânı için Birleşik Krallık hükümetiyle yürüttüğü lobi faaliyetini unutmadık, affetmedik."
Grubun üyelerinden Sarah Horne’un açıklaması ise şöyleydi:
"Kamu kaynaklarıyla desteklenen British Musem’un, iklim krizinin ortasında bir fosil yakıt şirketinin tanıtımını yapması akıl alır gibi değil. BP, iklim yasaları aleyhine fiilen lobi yürütüyor, temiz enerji çalışmalarını engelliyor ve riskleri giderek daha da artan sondaj çalışmalarını ilerletiyor. British Museum, insan haklarını çiğneyen, Irak Savaşı başta olmak üzere çatışmalardan kâr devşiren, ve insanlığı iklim felaketine sürükleyen bu şirketin sahte bir çehre sunmasına yardımcı oluyor. Bu kirli sponsorluk anlaşması hemen sona ermeli. British Museum kolonyal geçmişiyle hesaplaşacaksa, bugün dünya çapında neo-kolonyal faaliyetlerden sorumlu olan BP gibi şirketleri aklamaktan vazgeçmeli."
British Museum’dan yapılan bir açıklamada ise şöyle deniyor:
"BP’nin sağladığı uzun vadeli destek, müzemizin etkinliklerini önceden programlamasına, ve büyük rağbet gören sergi ve kamusal programlar aracılığıyla dünya kültürünü küresel bir izleyiciye ulaştırmasına imkân vermektedir.
“Ben Asurbanipal” sergisinde yer alan British Museum koleksiyonuna ait nesneler, bunların ülke dışına çıkarılmasına izin veren Osmanlı hükümetinin bilgisi ve izni dahilinde yerlerinden çıkarılıp toplanmıştır."
(E-skop.com)