Trump yönetmekte giderek daha da zorlanıyor

15.02.2019 - 11:13
Haberi paylaş

Özdeş Özbay, Sosyalist İşçi gazetesindeki yazısında, ABD'deki gelişmelerin ırkçı başkan Donald Trump'ı nasıl zorladığını anlattı:

2008 yılında başlayan ekonomik krizden bu yana, ABD siyasetinde daha önce tanık olmadığımız gelişmeler yaşıyor. 2011’de dünya finans merkezi Wall Street’in binlerce aktivist tarafından işgaliyle başlayan Occupy hareketi tüm ülkeye yayılmıştı. Bu hareketin sonucu olarak ABD’de ilk kez Bernie Sanders açıkça kendisinin bir sosyalist olduğunu söyleyerek Demokrat Parti’de başkanlığa adaylığını koymuştu. Sanders etrafında siyaset yapan ve Demokrat Parti içerisinde küçük bir sol grup olan Demokratik Sosyalistler ise kampanya süresince etkinlikleri artırdıkları gibi, binlerce yeni üye de kazandılar. Birkaç ay önce yapılan Kongre seçimlerinde ise tarihi bir başarı elde ettiler. Çoğu kadın olan adaylar arasında başörtülü, eşcinsel, siyah ve yerli halklardan sosyalist adaylar kongreye seçildi. Demokrat parti içerisindeki sosyalistler elbette Marksist anlamda devrimci ve anti-kapitalist değiller ancak reformist diyebileceğimiz bu grup, ABD koşullarında oldukça solda kalıyor.

Demokratlar Kongre’de çoğunluğu kazandıktan sonra, geçtiğimiz haftalarda arka arkaya Trump’ı köşeye sıkıştırmaya başladılar. Önce Trump’ın Meksika sınırına yapmak istediği dev duvarın bütçesini onaylamadılar. Trump meydan okuyarak hükümeti haftalarca kapattı. Yani Kongre’nin kararına karşı, memur ücretleri de dahil, hükümetin herhangi bir şekilde bütçe kullanmasını engelledi. Ardından da gerekirse OHAL ilan ederek duvarı öreceğini söyledi. 35 gün kapalı kalan hükümet, geçici bir uzlaşıyla 3 haftadır açık. Ancak anlaşmazlık sürüyor ve hükümet yeniden kapanmak durumunda kalabilir.

Bu krizin ardından Demokratlar, Trump hakkında çeşitli soruşturmalar başlattı. Trump’ın serveti ve ödediği, daha doğrusu muhtemelen ödemediği vergiler araştırılıyor. Buna canı çok sıkılan Trump, bu durum için “Başkanlık tacizi” diye bir kavram uydurdu. Kendisinin haksız yere taciz edildiğini söylüyor ama eğer bu iddialar asılsızsa bu soruşturmalara karşı çıkacak bir nedeni olmaması gerekirdi. Yakında Trump’ın iş hayatı boyunca bulaştığı yasa dışı işler ortaya saçılmaya başlayacak.

Bu soruşturmalarla eş zamanlı olarak, Kongre’deki sosyalistler aşırı zenginleri vergilendirmek üzere adımlar attı. Demokratik Sosyalistler’in en önemli ismi Alexandria Ocasio-Cortez, sosyal medyada ve konuşmalarında açıkça ülkedeki dev gelir adaletsizliğini gidermek ve Yeni Yeşil Anlaşma için aşırı zenginlerden %70 oranında vergi alınması gerektiğini söyledi. Ardından Demokratlar’ın önemli siyasetçilerinden biri olan Elizabeth Warren, 50 milyon dolardan yüksek geliri olanlardan %2 gibi bir vergi alınmasına sıcak baktığını açıkladı. Yapılan anketler nüfusun %76’sının aşırı zenginlerden vergi alınmasına destek verdiğini gösterdi.  

ABD’de kişisel servetin vergilendirilmesi konusunda neredeyse hiçbir zaman bir tartışma yaşanmamışken sosyalistlerin fikrinin böylesine destek bulması çok çarpıcı. Boşuna değil muhafazakâr medya hemen saldırıya geçti. Fox News zenginlik vergisinin sosyalizm demek olduğu, sosyalizmin ise Sovyetler’de çöktüğü gibi bugün Venezuela’da da hiper enflasyona ve kıtlığa neden olduğu, eğer bu uygulamaya geçerse ABD’de de benzer bir kriz yaşanacağı yalanlarını anlatmaya başladı.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol