Suudi Arabistan, Yemen'de bombaladığı hastaneyi “suçlu” buldu

12.02.2019 - 10:17
Haberi paylaş

Yemen’de bombaladıkları hastaneyle ilgili soruşturma sonucunu açıklayan Suudi Arabistan, “hastanenin gerekli önlemi almadığını” iddia etti. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü ise hastanenin yerini koalisyona en az 12 kez bildirdiklerini açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières/MSF), Yemen’de faaliyet gösteren sağlık tesisinin bombalanmasının ardından yürütülen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonu soruşturmasının sonuçlarından rahatsızlık duyduklarını açıkladı.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF), Yemen’in Abs şehrindeki Kolera Tedavi Merkezi, 11 Haziran 2018’de koalisyon tarafından bombalanmıştı. Can kaybı olmadı ancak tesis işlevsiz hale geldi. Bölgede kolera konusunda tıbbi destek bekleyen yaklaşık bir milyon kişi var.

Bombardımanla ilgili açılan soruşturmada koalisyon, “MSF’nin bombalama olayını önleme konusunda gerekli tedbirleri almadığı” sonucuna vardı.

“Sağlık tesisinin yerini en az 12 kez bildirdik”

Koalisyon tarafından soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Ortak Olaylar Değerlendirme Ekibi (JIAT), 16 Ocak 2019’da düzenlediği basın toplantısında, MSF’yi, “bombalama olayının mağduru değil, bombalamadan sorumlu olan kuruluş” olarak duyurdu.

Koalisyonun açıkladığı raporda, koalisyon güçleri bombalama olayından kısmen sorumlu tutuluyor. Raporda,  bombalanan sağlık tesisinin çatısına MSF’nin belirgin bir amblem koymadığını ve tesisi “vurulmayacaklar listesine” eklemek için net bir talepte bulunmadığı ileri sürüldü.

MSF konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı ve soruşturmanın sonuçlarının yeniden gözden geçirilmesini ve MSF’ye yönelik asılsız iddiaların geri çekilmesini istedi.

Açıklamada, “bombalanan Kolera Tedavi Merkezi binasında belirgin ve ayırt edici üç farklı logo yer alıyordu. Aynı zamanda MSF, binanın lokasyonu ilgili koalisyon yetkililerine en az 12 kez yazılı olarak bildirmişti” dendi.

“Yeri bildirilmese bile hastane hedef seçilemez”

Konuyla ilgili açıklama yapan MSF Program Direktörü Teresa Sancristoval de şunları söyledi:

“Uluslararası insancıl hukuk bağlamında sağlık tesisleri korunması gereken alanlardır. Üzerlerinde belirgin işaretler olmasa ve yerleri savaşan taraflara bildirilmese bile, sağlık tesisleri meşru olarak çatışmalarda hedef olarak kullanılamaz.

Sağlık tesislerinin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemleri almak, yalnızca çatışmayı sürdüren tarafların sorumluluğundadır. Mesuliyet ve ispat zorunluluğu sivillere ve sağlık çalışanlarına yüklenmemeli.”

Sağlık tesisleri beş kez vuruldu

Yemen’deki MSF tesisleri, Mart 2015’ten bu yana koalisyon güçleri tarafından yürütülen hava saldırılarında beş kez vuruldu. Halihazırda Yemen’deki sağlık tesislerinin yalnızca yarısı hizmet verebiliyor.

Sadece 2016 yılında, ülkedeki toplam sağlık tesislerinden 77'si vuruldu. 

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin verilerine göre, 11 milyondan fazla Yemenli akut düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

(Bianet)

Bültene kayıt ol