İspanya'nın faşist diktatörü Franco'nun mezarı taşınıyor

12.02.2019 - 08:59
Haberi paylaş

İspanya İç Savaşı’ndan galibiyetle çıkarak 1939-1975 yılları arasında İspanya’yı yöneten faşist diktatör Fransisco Franco’nun cesedi mahkûmlara yaptırılan anıt mezarından başka bir yere taşınıyor.

İspanya’da geçen yıl iktidara gelen PSOE (Sosyalist İşçi Partisi) hükümetinin başbakanı Pedro Sanchez, faşist diktatör Fransisco Franco’nun mezarının başka yere taşınması için ailesine iki hafta süre verdi.

Valle de los Caidos adlı anıt mezar İspanya İç Savaşı’nda ölen faşistleri anmak için bizzat Franco tarafından 20 binden fazla siyasi tutukluya yaptırılmış, yapımı sırasında pek çok tutuklu hayatını kaybetmişti.

Kemiklerin yakılmasını isteyen Franco’nun ailesi mahkemeye gitme hakkına sahip ancak hükümetten yapılan açıklamada iki hafta içinde diktatörün mezarı taşınmadığı takdirde kemiklerin nereye gömüleceğine hükümetin karar vereceği söylendi.

1930’lu yıllarda sosyalistler, anarşistler ve cumhuriyetçiler ile faşistler arasında yaşanan iç savaşı Franco öncülüğündeki faşistler kazanmış, Franco ülkeyi 1939’dan 1975’teki ölümüne kadar diktatörlükle yönetmişti.

Bültene kayıt ol