Havalimanı işçileri Trump'ı nasıl dize getirdi?

07.02.2019 - 07:51
Haberi paylaş

Ocak ayının son haftasında ABD'li işçilerin mücadelesi, Trump'ın kapattığı hükümeti geri açtırdı.

Irkçı başkan Donald Trump'ın Meksika sınırına yaptırdığı duvarla ilgili bütçenin Demokratlar tarafından onaylanmaması üzerine, ABD hükümeti haftalarca kapalı kalmıştı.

Bu durum, ABD egemen sınıfı içerisindeki krizi göstermesinin yanı sıra, kamu çalışanlarını büyük ölçüde mağdur ediyordu. 380 bin kişi ücretsiz izne çıkarılırken, 420 bin kişi haftalarca ücret almadan çalıştırıldı.

Ancak bu durum, 25 Ocak günü havalimanlarında çalışan hem kamu emekçilerinin hem de özel sektör çalışanlarının koordine edilmemiş ortak eylemliliği sonucu bitirildi.

SocialistWorker.org'a (Sosyalist İşçi) konuşan bir kamu işçisi, havalimanı işçilerinin "hastalık" gerekçesiyle çalışmayarak fiili grev yapmasının Trump'ı dizleri üzerine çöktürdüğünü, 25 Ocak Cuma sabahı Washington, D.C., Jacksonville, Florida ve New York havalimanlarında yaşanan aksamalar sonucu hükümetin apar topar geri açıldığını aktardı.

Kamu işçisi, Demokratlar'ın ise hükümet krizini aşmak için hiçbir gerçekçi çabaya girmediğini, işçileri desteklemediğini ancak sürekli olarak "hükümetin kapatılmasına karşı eylemler" yaptıklarını aktarıyor ve 2011, 2012 ve 2013'te kamu çalışanlarının maaşlarındaki artışa karşı çıkanın Barack Obama olduğunu hatırlatıyor. Röportaj veren kamu çalışanı, "Demokratlar'a güvenmemeliyiz. Kendi gücümüzü, sendikalarımızı kullanmalıyız. Böyle yaparak kazanan Los Angeleslı öğretmenlerde olduğu gibi" dedi.

Bültene kayıt ol