Fransa: Sarı Yelekliler'le grevci işçiler birleşti

06.02.2019 - 08:49
Haberi paylaş

Fransa'da dün Genel İş Sendikası'nın (CGT) çağrısıyla yapılan genel grev kapsamında ülkenin 160 ayrı noktasında gösteriler vardı.

12 haftadır, her hafta sonu on binlerce kişi "Sarı Yelekliler" eylemleri kapsamında sokağa çıkıp, Macron'un akaryakıt zammını ve daha genel anlamda neoliberal ekonomi politikalarını protesto ediyordu.

Dün, CGT'nin grev çağrısıyla, Sarı Yelekliler bir kez daha sokaklara indi.

Daha küçük bir sendika olan Solidarites'in yanı sıra lise ve üniversite öğrenci sendikaları da dünkü direnişe çağrı yaptı.

Birçok yerde tren seferleri yapılmazken, Nantes'ta havaalanı girişi, Paris'te ise Rungis marketlerinin girişleri göstericiler tarafından bloke edildi.

Paris’te öğleden sonra yerel saat ile 14.00’de Paris Belediyesi önünde başlayan yürüyüş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee ve Ulusal Meclisin yakınındaki Concord Meydanı'nda son buldu. Gösteri dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’nin sokağı polis tarafından çelik perdeyle kapatıldı.

Bayonne limanı 250 gösterici tarafından kapatılırken, Paris'te Eyfel Kulesi normal hizmet veremedi.

Marsilya'da 55 bin işçi, Paris'te 30 bin kişi, Toulouse'da 17 bin eylemci sokaklardaydı.

CGT ve Sarı Yelekliler, "zenginlerin başkanı" Macron'un istifasını istiyor. Grevlerle gösterilerin birleşmesi, bu doğrultuda önemli bir adım.

Ana fotoğraf: "Hırsız Macron, emekliliğimi geri ver"

Bültene kayıt ol