Venezuela: Guaido'ya yurt dışına çıkış yasağı, ABD'den yaptırımlar

30.01.2019 - 09:19
Haberi paylaş

Venezuela Devlet Başkanı Maduro "muhalefetle görüşmeye hazır olduğu" mesajını verirken, ABD destekli bir darbe girişimiyle kendisini devlet başkanı ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido'ya yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Rusya'nın resmi haber ajansı RIA'ya açıklamalarda bulunan Maduro, uluslararası arabulucuların katılması kaydıyla muhalefetle görüşmelere hazır olduğunu söyledi. Maduro, "Venezuela'nın yararı, barışın sağlanması ve gelecekte de teminat altına alınması için muhalefetle müzakere masasına oturmaya hazırım" dedi.

Guaido'ya yurt dışına çıkış yasağı

Öte yandan Venezuela'da yüksek yargı, Juan Guaido ve muhalefet mensuplarına karşı yeni kararlar aldı.

Başsavcı Tarek William Saab'ın Guaido'ya yönelik "iktidarı gayrimeşru şekilde ele geçirmek" suçlamasıyla başlattığı soruşturma kapsamında muhalefet liderine yurt dışına çıkış yasağı getirilirken, Guaido'nun da aralarında bulunduğu bazı muhalif siyasetçilerin banka hesapları donduruldu.

Başsavcı'nın açıklamaları üzerine değerlendirmede bulunan Guaido, tutuklanma riskinin de bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu yeni bir şey değil Bu rejimin verdiği tek cevap kovuşturma ve baskı altına alma" diye konuştu.

Venezuela’da darbeye hayır!

ABD'den yeni yaptırımlar

Guadio'ya destek veren ABD'den de yeni bir hamle geldi. Venezuela ekonomisinin bel kemiğini oluşturan devlete ait petrol şirketleri PDVSA ile ABD'deki kardeşi şirketi Citgo'ya yeni yaptırımlar getiren ABD, Guaido'ya ise hükümetin ABD'deki hesaplarına giriş hakkı tanıdı. Guaido'yu destekleyen ABD yönetimi, Venezuela'ya yönelik bir askeri müdahaleyi de olasılıklar dışında bırakmıyor.

(Deutsche Welle Türkçe)

Venezuelalı sosyalistler: Halk Maduro'yu istemiyor ve Guaidó'yu kimse seçmedi

Bültene kayıt ol