Mültecileri kurtaran gemi sığınacak liman arıyor

28.01.2019 - 07:33
Haberi paylaş

Akdeniz'de batmak üzere olan bir tekneden 13'ü çocuk 47 sığınmacıyı kurtaran Sea-Watch sivil toplum kurumuna ait gemi, 7 metrelik dalgaların ve fırtınanın ortasında kaldıklarını belirterek 'sığınacak liman' çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz cumartesi günü Libya'nın doğusundaki Misrata açıklarında batma tehlikesi yaşayan tekneden yapılan çağrılara yetkililer yanıt vermeyince yola çıkan gemi, 7 metrelik dalgalarla karşı karşıya olduklarını belirterek Akdeniz'in ortasında sığınak aradıklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) Fransa Sözcüsü Céline Schmitt, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Sea-Watch gemisinin güvenli bir limana demir atmasına acilen müsaade edilmeli" dedi. 

Schmitt, "7 metrelik dalgalara, yağmura ve dondurucu soğuğa karşı bir gemide olmayı düşünün" ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Macaristan hariç Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, birlikte çalışmalarının yol haritasını belirleyecek, hukuki bir bağlayıcılığı olmayan Uluslararası Mülteci Paktı'na 17 Aralık 2018'de imza atmıştı.

Ancak Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler sığınmacıları boğulmaktan kurtaran insani yardım gemilerini limanlarına kabul etme konusunda bir mutabakat sağlayabilmiş değil.

(EuroNews)

Bültene kayıt ol