Şili: Mapuçe halkı polis şiddetine ve topraklarının yağmalanmasına direniyor

16.01.2019 - 10:12
Haberi paylaş

Şili'nin yerli halkı olan Mapuçeler, doğal kaynaklar bakımından zengin olan topraklarının uluslararası şirketler tarafından yağmalanmasına karşı direnişini sürdürüyor. Mapuçe örgütleri "bir ay boyunca itaatsizlik çağrısı" yapıyor.

"Toprağın insanları" anlamına gelen Mapuçe halkı, Şili'nin yerli sakinleri. İspanyol işgali sonrasında yüzyıllar boyunca kanlı savaşlarla sömürgecilere direndiler. Mücadelelerini 21. yüzyıla taşıyan Mapuçeler, uğradıkları kıyımın doğurduğu sonuçların ortadan kaldırılması talebinde bulunuyor. Şili devlet başkanı, 2017 yılında, "Milletçe hepimiz bu konuda başarısız olduk. Bu nedenle devlet başkanı olarak ben burada samimiyet ve içtenlikle Mapuçe halkından bizleri devletimizce işlenmiş veya işlenmesine göz yumulmuş korkunç suçlar ve yapılan yanlışlar için bağışlamalarını diliyorum" sözleriyle özür diledi.

Mapuçelerin yaşadığı topraklar, ülkenin çöllerle kaplı kuzey kesimlerine kıyasla zengin hammadde kaynaklarına sahip. Özellikle bol miktarda ahşap sağlayan ormanlar, su sağlayan buzullar ve diğer kaynaklar, çokuluslu şirketlerin yağması altında. Devlet başkanının özür dilemesi, bu yağmayı durdurmuş değil. Şirketlerin saldırısına karşı direnen Mapuçeler, 2018 Kasım ayında "Orman Komutanlığı" olarak bilinen ve Kolombiya'da eğitilmiş olan bir özel polis kuvvetinin saldırısına uğradı. Saldırıda Camilo Catrillanca isimli bir genç polis kurşunu ile öldürüldü.

24 yaşındaki Catrillanca’nın öldürülmesi üzerine ülkedeki üniversiteler eylem kararı aldı. Şili Üniversitesi öğrenci grubu tarafından yapılan eylem çağrısına yüzlerce öğrenci destek verdi. Başkentin en büyük meydanına barikatlar kuruldu, ateşler yakıldı. Tüm şehirler, benzer görüntülere sahne oldu. Son olarak bir ay boyunca "itaatsizlik" çağrısı yapan Mapuçeler, topraklarını yağmadan ve devlet teröründen korumak için direnmeye devam ediyor.

Bültene kayıt ol