Trump'tan Türkiye'ye tehdit: “Kürtleri vurursa ekonomisini mahvederiz”

14.01.2019 - 07:16
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilmelerine ilişkin attığı tweetlerde, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye yönelik askeri harekât düzenlemek isteyen Türkiye'yi tehdit etti.

Suriye'de son kalan IŞİD bölgelerini vurmaya devam ederek çekilmeye başlayacaklarını ifade eden Trump, "Türkiye, Kürtleri vurmaya kalkarsa, ekonomik olarak mahvedeceğiz" ifadesini kullandı.

20 mil genişliğinde bir güvenli bölgeden bahseden Trump, bununla ilgili bir detaya girmezken mesajın ikinci bölümünde Kürtlere de uyarıda bulunarak "Aynı şekilde, Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmelerini istemiyorum" dedi.

Suriye'de ABD'nin uzun dönemli IŞİD'i yok etme uğraşısının doğal düşmanları olduğu için en çok Rusya, İran ve Suriye'nin çıkarına olduğunu ileri süren Trump, kendi ülkesinin de sonuçtan yarar sağladığını ancak artık askerlerinin eve dönme zamanının geldiğini kaydetti ve "Sonu olmayan savaşları durdurmalı!" diyerek kısa açıklamasını tamamladı.

ABD kalmalı mı gitmeli mi?

Türkiye'den tepki

Türkiye saati ile gece 02:00 sonrasında yazılan bu tweetlere Ankara'nın tepkisi ise gecikmedi. İlk yanıt Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, Trump'a hitaben yazarak şunları söyledi:

"Sayın Başkan, teröristler sizin ortağınız veya müttefiğiniz olamaz. ABD'nin Türkiye ile olan stratejik ortaklığına gerekli değeri vermesini bekliyor ve bu ortaklığın teröristlerin propogandasının gölgesinde kalmasını istemiyoruz. DAEŞ (IŞİD), PKK, PYD ve YPG arasında hiçbir fark yoktur. Biz hepsiyle savaşmaya devam edeceğiz."

Mesajına "Suriyeli Kürtleri ABD'nin terör örgütleri listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG'yle bir tutmak vahim bir hata olur" diyerek devam eden Kalın, Türkiye'nin Kürtlerle değil teröristlerle savaştığını ve tüm diğer Suriyelileri terör tehditlerine karşı koruyacaklarını söyledi.

Dolarda tırmanış

Karşılıklı açıklamaların ardından dolar haftaya yükselişle başladı. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde 5.54'ü gördü.

Güncelleme:

Trump'a Milli Savunma Bakanlığı, Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılı yazında attığı bir tweetle cevap verdi. Bahsi geçen tweette, Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde ne pahasına olursa olsun devlet kurdurtmayacaklarını söylüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Türkiye’yi mahvetme’ tehdidine, “Hiçbir tehditten korkmayacağımızı ve pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledik” diye yanıt verdi. Stratejik ortakların Twitter üzerinden konuşmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, 32 km'lik güvenli bölge önerisine ise sıcak baktıklarını belirtti.

Bültene kayıt ol