Hindistan'da beş milyon kadın cinsiyet eşitliği için el ele verdi

02.01.2019 - 07:44
Haberi paylaş

Hindistan'ın güneyinde, ülkenin en büyük tapınaklarından olan Sabarimala'ya kadınların da girebilmesi ve cinsiyet eşitliği için 620 km'lik insan zinciri oluşturuldu.

The Guardian'da yer alan habere göre, yüksek mahkemenin yüzyıllardır süren yasağı kaldırma kararının ardından, eylemle birlikte ilk kez iki kadın Kerala'daki tapınağa girdi.

Mahkemenin kaldırdığı yasak, "adet görme yaşında" sayılan 10 ila 50 yaş arası kadınların tapınağa girmesini yasaklıyordu. Mahkemenin kararı muhafazakâr grupların tepkisini çekmişti.

Kerala eyaletinin solcu hükümeti tarafından düzenlenen insan zinciri eylemi ise, kadınların özgürlüklerini kazanmaları yönünde sağcılara verilmiş kitlesel bir yanıt oldu. Hükümet, eyleme katılımın beş milyon olduğunu duyurdu.

Hindistan'da 150 milyon işçi grevde!

Geçtiğimiz Eylül ayındaki mahkeme kararından sonra Kerala eyaletinde kadınlar tapınağa ulaşmaya çalışmış, muhafazakâr/gelenekçi Hindu grupları ise onları engellemek için sokaklara dökülmüştü. Kadınlara saldıran iki bine yakın kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Hindistan'ın popülist sağcı lideri Modi, kadınlara yönelik yasağı destekliyor ve mahkemenin kararına karşı çıkıyor.

Hindistan'da çiftçilerin isyanı hükümete geri adım attırdı

Bültene kayıt ol