Fransa’da üniversite işgalleri

11.12.2018 - 07:49
Haberi paylaş

Fransa'da kabul edilen yeni bütçe stratejisine göre, Avrupa Birliği dışından gelen yabancı öğrenciler, öncekine göre on beş kat daha fazla harç ödeyecek. Buna karşı çıkan öğrenciler birçok üniversitede eylemler ve işgaller düzenledi.

Üniversite işgallerini Passage TV için Fransa’dan aktaran üniversite öğrencisi Sıla Tuncer, “Öğrenciler, bu durumun eğitimin ticarileştirilmesinin ilk adımı olduğunun farkında oldukları için yasaya karşı ayaklanmaya başladılar. Nantes Üniversitesi'nde yapılan işgalden sonra yaklaşık üç bin kişinin katıldığı bir öğrenci meclisi yapıldı. Bu meclis, işgalin perşembeye kadar devam ettirilmesi kararını aldı” dedi ve şöyle devam etti:

“Sabah altı gibi öğrenciler buluştu. Binaların önüne çöp kovaları, inşaatlardan alınan şeyler konuldu. Güvenlik görevlileri buna K9 köpeklerle saldırdı. Fakat buna rağmen işgal yapıldı.

Öğrenci meclisinden çıkan öğrenciler sınavları iptal ettirdiler. Rektörlük de yaptığı açıklamada iki gün boyunca bütün sınavların iptal olduğunu duyurdu.”

Nantes öğrenci meclisinde konuşan bir öğrencinin söyledikleri ise şöyleydi:

"Hükümetin anons ettiği reformla, Avrupalı olmayan öğrenciler lisans için 2770 euro ödeyecek. Master için 3770 euro ödeyecek. Bugün, bu reforma karşı olduğumuz için harekete geçtik. Burada üniversiteyi işgal etmeyi denedik, çünkü bu bizim için bir baskı yöntemi. Sadece rektör için değil aynı zamanda Cumhurbaşkanı için de. Öğrencilerin bir kısmı, bu işgalin iyi bir yöntem olduğunu düşünmüyor. Çünkü sınavlar var. Bu öğrencilerin sınava girme hakkını savunmaları meşrudur, aynı biz yabancı öğrencilerin savunmasının meşru olduğu gibi. Sonuç olarak bu reformla dışlanmış hissediyoruz. Bu reform sadece bizi değil, tüm öğrencileri kapsayacak. Burada öğrencilere dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Dayanışma!"

Bültene kayıt ol