Londra'da ırkçılık karşıtları, aşırı sağcılardan daha büyük gösteri yaptı

09.12.2018 - 16:26
Haberi paylaş

Londra'da nazi Tommy Robinson'ın çağrısıyla düzenlenen "Büyük Brexit İhaneti" gösterisine karşı ırkçılık karşıtları tarafından organize edilen yürüyüş, faşistlerinkinden daha büyüktü.

Birkaç ay hapiste kaldıktan sonra Trump'ın danışmanlarının yürüttüğü lobi faaliyetinin de katkısıyla sokağa salınan Tommy Robinson, aşırı sağın toparlanması ve iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin Brexit nedeniyle yaşadığı krizden ırkçıların faydalanması için bugün Londra'da taraftarlarına bir gösteri çağrısı yaptı.

Robinson'ın çağrısına ırkçı parti UKIP'in yanı sıra BNP ve faşist sağın birçok küçük unsuru da destek verdi.

Ancak İngiltere'de, yazın gerçekleştirilen kitlesel ırkçı gösterilerin ardından antifaşistler toparlanıyor. Kasım ortasında yapılan 40 bin kişilik ırkçılık karşıtı eylemin ardından, bugün de aşırı sağın birkaç binlik kitlesinin karşısına 15 bin civarı antifaşist çıktı.

Karşı gösteriye Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (SUtR), Faşizme Karşı Birleş (UAF), İngiltere Müslümanlar Birliği, Brezilya İçin Demokrasi gibi grupların yanı sıra pek çok sendika, kadın hakları grubu ve İşçi Partisi (Labour) içinde Jeremy Corbyn'i destekleyen taban hareketi olan Momentum da katıldı.

Antifaşistlerin eylemi aşırı sağınkinden daha fazla ses getirerek bir başarı olarak tarihe geçti. Eylemciler, "Siyahız, beyazız, Müslümanız, Yahudiyiz, eşcinseliz" sloganları attılar.

Bültene kayıt ol