Endülüs seçimlerinde sağ yükseliş sonrası sokaklarda eylemler

04.12.2018 - 12:55
Haberi paylaş

İspanya’nın en büyük nüfusa sahip özerk bölgesi Endülüs’te Pazar günü yapılan seçimlerde sağ partiler yıllar sonra ilk defa çoğunluğu elde ederken ırkçı parti Vox 12 milletvekilliği kazandı. Sokaklarda sağcılara karşı eylemler başladı.

İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs özerk bölgesinde Pazar günü genel seçimler yapıldı. Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) en güçlü olduğu yerlerden biri olan ve parlamentosunda yıllardır solun önde olduğu Endülüs’te sol büyük bir gerileme yaşarken aralarında ırkçı parti Vox’un da olduğu sağ partiler 59 milletvekili çıkararak iktidar olmak için gereken 55 vekil sınırını geçtiler.

PSOE hâlen birinci parti olmaya devam ediyor ancak vekil sayısı 47’den 33’e düştü, radikal sol parti Podemos’un Endülüs kolu ile Birleşik Sol Parti ittifakı ise 17 milletvekili çıkardı. Bu iki parti seçime ayrı ayrı girdiklerinde toplam 20 vekil çıkarmışlardı.  

Ana muhalefette yer alan Halk Partisi (PP) 26, merkez sağ Ciudadanos ise 21 milletvekili çıkardı. PP’den ayrılan bir grup tarafından oluşturulan Vox ise seçimin asıl galibi oldu.  

Katalonya’daki Marx21 grubundan David Karvala Marksist.org’a şunları söyledi:

“PP’nin Ciudadanos ve Vox desteği ile bir hükümet kurmaya çalışması çok olası görünüyor. Bu sağa doğru niteliksel bir adım olacaktır. PP, yeni lideri Pablo Casado yönetiminde, göçmenlere ve Katalan haklarına dönük saldırıları Endülüs’teki kampanyasının temel unsurları hâline getirdi.

İyi olan bu akşam Endülüs’ün ana şehirlerinde, çoğunluğu genç binlerce kişinin katıldığı, aşağı yukarı kendiliğinden gelişen antifaşist eylemler yapılmasıydı. Sorun bunun nasıl somut bir şey olarak örgütlenebileceği”.

Mevcut antifaşist mücadelenin düzeyinin yeterli olmadığını söyleyen Karvala, Faşizme ve Irkçılığa Karşı Birleş (UCFR) isimli bir koalisyonun Endülüs’te kurulduğunu ancak henüz gerçek bir harekete dönüşemediğini aktardı.

Kurulması muhtemel sağcı koalisyona sokakta birleşik bir mücadele ile cevap vermek Endülüs için acil bir görev.

Bültene kayıt ol