Kanada posta işçileri grevde

04.12.2018 - 00:25
Haberi paylaş

Ontario eyaletindeki Kingston kentinden Canan Şahin, Kanada’daki postacıların grevini Marksist.org için yazdı.

Liberal hükümet posta işçilerinin iki aydır süren dönüşümlü grevini bitirmek için “işe dönüş” yasasını avam kamarasında onayladı. Tarihinde defalarca dönüşümlü grevler örgütlemiş (1970, 1991, 1997, 2011 ve 2016) ve kazanımlar elde etmiş posta işçileri ise mücadeleye devam ediyor. Yılbaşı tatil sezonunun iş yükünü arttırdığı bir zamada posta işçilerinin greve devam etmesinin büyük zarara yol açacağını düşünen devlet, işçilerin taleplerini karşılamak yerine işçileri zorla işe göndererek aslında grev kırıyor. Şehir ve taşra posta işçileri ücretlerinde eşitlik ve artan yaralanmalarla ilgili çeşitli düzenlemeler talep ediyorlar. Ayrıca sayısı sürekli artan geçici ve yarı-zamanlı işçilerin  çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş güvencesine kavuşmasını istiyorlar.

Kasım 2017’den beri Kanada Posta İşçileri Sendikası (CUPW) bir kamu kurumu olan işveren Canada Post ile müzakere yürütüyor. İşverenin sağlık, güvenlik, iş-yaşam dengesi ve tam zamanlı işlerin güvenceye alınması gibi taleplerde hiçbir olumlu adım atmamasının üzerine sendika 22 Ekim’de dönüşümlü greve başladı.

Şehir postacılığında çalışmaya başlayan birinin en yüksek maaş dilimine ulaşması için 7 yıl çalışması gerekiyor. Geçici ya da götürü işçiler ise kadroya alınana kadar maaş zammı almıyorlar. Yani 7 yıl boyunca geçici işçi statüsünde çalışmış biri kadroya alınınca sıfırdan başlıyor.

Kanada işçileri adalet ve saygı talep ediyor. Uzun mesailer ve aşırı iş yükü geçtiğimiz iki yılda rekor sayıda yaralanmaya sebep oldu. Günde 12 saate varan çalışma süresi posta işçilerini akşam ve gece saatlerinde çalışmaya zorluyor. Posta işçileri “Makine değil insan muamelesi görmek istiyoruz” diyor. İşveren Canada Post’un 2017 Sosyal Sorumluluk Raporu sakatlanmaların 2017’de %36 arttığını gösteriyor. Bu oran 2015’e göre %46 daha fazla.

-Son dört yılda toplam 30,774 sendika üyesi kaza geçirmiş. Bunların 14,751’I sakatlıkla sonuçlanmış.

-Her on iki işçiden biri 2017’de bir sakatlık geçirmiş.

-Mektup kuryelerinin dörtte biri 2017 yılında kaza geçirmiş ve bu kazaların sekizde biri sakatlıkla sonuçlanmış.

Canada Post zarar eden bir işletme değil. Hükümete 1.7 milyar Kanada doları tutarında vergi ve kâr payı kazancı ödemiş bir kamu kurumu.

Günde 8 milyon mektup teslimatının yanısıra online alışverişin artması ile paket kurye hizmetlerinde muazzam bir artış yaşanmış durumda. Canada Post bu dönüşüme ayak uyduramadığı için yük işçilerin omuzlarına yıkılıyor.

Canada Post içinde işçiler görevlerine göre sınıflandırılmış. Toplam 4 gruptan oluşan çalışanlar aralarındaki bölünmeyi aşmak için ortak mücadele yürütüyorlar. Yüzde 33’ünü geçici ve yarı-zamanlı işçilerin oluşturduğu bu grupların çalışma koşullarının iyileşmesi ve ücretlerinin artması ve taşra ve şehir işçilerinin ücretlerinde eşitlik en önemli taleplerden.

İşe dönüş yasası daha önce de denenmiş bir metod. Mücadelenin bittiği anlamına gelmiyor. Bilakis posta işçileri mücadele etmekte kararlı.

Canan Şahin

 

Bültene kayıt ol