Katalan liderler hapiste açlık grevine başladı

02.12.2018 - 10:00
Haberi paylaş

Katalonya Özerk Bölgesi'nin İspanya'dan bağımsızlığını savunan ve tutuklu yargılanan iki Katalan lider Jordi Sanchez ve Jordi Turull, duruşma gününü beklerken İspanyol mahkemelerinin ‘kötü muamelesi ve kendilerine ayrımcılık yapılması' nedeniyle açlık grevine başladı.

2017’de Katalonların bağımsızlık ilanı sonrasında Madrid yönetimi bölgenin kontrolünü eline almış ve birçok Katalan siyasetçisine ‘kamu fonlarını kötüye kullanma ve isyan’ sebebiyle dava açmıştı.

Tutuklu yargılanan Katalan liderlerden Sanchez ve Turull, davalarıyla ilgili İspanyol mahkemelerinin başvuruları incelemeden reddettiği gerekçesiyle açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Katalan liderler açıklamalarında ayrıca, “Bize özel muamele yapılmasını istemiyoruz fakat pasif bir şekilde bize uygulanan ayrımcılığı da kabul etmek istemiyoruz’ ifadelerine yer verdiler.

Katalonya hükümetinin bağımsızlık ilanından sonra Madrid yönetimiyle gerginlikler azalsa da Katalanlar bağımsızlık için yeni bir referandum yapma taraftarı.

Katalonya Özerk Bölgesi, 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu düzenledi. Bunun üzerine İspanya Parlamentosu, Katalonya Özerk Yönetimi'ni askıya almış, bölgesel meclisini lağvederek yeni seçim kararı almıştı. Katalan hükümeti ise referandumda seçmenlerin yüzde 43'ünün sandığa gittiğini ve bunların yüzde 90'ının bağımsızlık yönünde oy kullandığını açıklamıştı.

(EuroNews)

Bültene kayıt ol