ABD’den İran’a yeni yaptırımlar

05.11.2018 - 14:42
Haberi paylaş

ABD’nin Obama döneminde İran ile imzalanan Nükleer Anlaşma’dan çekilmesinin ardından Trump yönetimi İran’a dönük yaptırımlara başladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la olan Nükleer Anlaşma’dan 8 Mayıs 2018’de çekilmesinin ardından gelen ikinci dalga yaptırımlar bugün başladı. Birleşmiş Milletler daimi üyeleri Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya’ya ek olarak Almanya ve Avrupa Birliği (AB)’nin taraf olduğu anlaşmada Trump dışındaki tüm taraflar anlaşmanın arkasında olduğunu söylemişlerdi.

Trump'ın İran’ın ABD Doları almasını veya bu para birimi ile ticaret yapmasını engelleyen ilk yaptırımlarından sonra, bugün devreye giren ikinci dalga yaptırımlarda İranlı petrol ve petrokimya şirketlerinin uluslararası ticaretine engel getiriliyor.

Ruhani: “Yaptırımları delmeye devam edeceğiz”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin yaptırımları üzerine yayınlanan canlı konuşmasında İran’ın “ekonomik bir savaş ile karşı karşıya olduğunu” söyledi. Ruhani, “ABD, İran’ın petrol satışlarını sıfırlamak istedi… Ancak petrolümüzü satmaya ve yaptırımları delmeye devam edeceğiz” dedi.

AB, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan ortak açıklama

Yaptırım kararı üzerine Nükleer Anlaşma taraflarından AB, Almanya, İngiltere ve Fransa ortak bir açıklama yaparak “ABD’nin İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz" dediler.

Açıklamada, "Taraflar, AB hukukuna uygun bir şekilde İran ile yasal yollardan ticaret yürüten Avrupalı ekonomik aktörleri koruyacak" ifadesi kullanıldı. 

Bültene kayıt ol