Liverpool faşizme geçit vermedi

04.11.2018 - 10:55
Haberi paylaş

Aşırı sağcı bir grubun yürüyüşü, Liverpool Belediye Başkanı Joe Anderson da dâhil olmak üzere çok sayıda anti-faşist aktivistin ve grubun bir araya gelmesiyle engellendi.

Liverpool belediye başkanı, mülteci anıtına saldıran 'faşist haydutları' kınadı.

Cumartesi günü Kuzey Batı Vatansever Cephesi grubundan az sayıda yürüyüşçü, Liverpool'a geldiklerinde, ‘Merseyside Together’ ve 'Faşizme Karşı Birleş' gibi gruplar tarafından koordine edilen yüzlerce anti-faşist karşı protestocu tarafından karşılandı.

İşçi Partili Anderson, “Barış yanlısı insanlar, faşistleri sokaklarımızdan kovdular” diyerek, “bu insanlara bu şehirde hoş karşılanmadıklarını göstermek” istediğini sözlerine ekledi.

Anderson, “İnsanların sokaklara çıkmalarını ve bunların şehrimize hoş gelmediklerini göstermelerini barışçıl bir eylemle göstermelerini istiyorum” diye devam etti. Yürüyüş öncesinde Liverpool Echo adındaki yerel gazteye “Twitter'da bazı insanlar bana peki ifade özgürlüğü yok mu diye sorduklarında 'Eh, ifade özgürlüğü beraberinde nefret yanlısı olmama sorumluluğunu da içermelidir'” demişti.

Merseyside polisi, bir kişinin barışın ihlali şüphesiyle, bir diğerinin ise bir kamu düzeni suçu ile gözaltına alındığını belirtti. Ama bu kişilerin hangi gruptan olduğunu söylemedi.

Moorfields istasyonuna ulaşan 6-7 kişilik grup, polis nezaretinde dışarıya çıkınca karşılarında “Irkçılara geçiş yok” dövizli eylemcileri buldular. Eylemciler “Irkçılığa hayır” diye bağırıyorlardı.

Irkçı grubun, Moorfields istasyonunun Exchange Street girişinden çıkıp Dale Street’den geçerek Derby Meydanı'na yürümeyi planladığı bildirildi. Bu yolda onlara eşlik edecek büyük bir polis kalabalığı mevcuttu. Ancak istasyondan çıkamadılar. Irkçılık karşıtı "Hope not Hate" (Nefret değil Umut) grubu şu açıklamayı yaptı: “Bugün Liverpool'da bir yürüyüş yapmaya gelen beş faşist vardı ve beş dakika sonra ayrılmak zorunda kaldıklarını bildirmekten memnunuz.”

(The Guardian'dan Türkçe'ye Sibel Erduman çevirdi)

Kaynak: www.gocmeniz.org

Bültene kayıt ol