Irkçılık karşıtları Londra’da buluştu

25.10.2018 - 16:15
Haberi paylaş

Londra’da düzenlenen Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk konferansına dünyanın pek çok ülkesinden 1400 ırkçılık karşıtı aktivist katıldı.

20 Ekim’de Londra’da Stand Up to Racism (Irkçılığa Karşı ayağa Kalk) hareketinin çağrısıyla düzenlenen konferansa dünyanın dört bir yanından 1400 kişi katıldı. 

Katılımcılar çeşitli atölyeler etrafında aşırı sağa karşı mücadele, göçmenlerle dayanışmayı örgütlemek, mülteci haklarını savunmak gibi konuları tartıştı.

Yunanistan’daki ırkçılık karşıtı hareket KEERFA aktivisti Petros Constantinou konferans hakkında, “Faşistlerin durdurulamaz olmadığını” ve “bizlerin de bir hareketi olduğunu ve güçlü olduğumuzu” gösterdiğini söyledi.

Almanya’dan katılan ırkçılık karşıtı aktivist Cornelia Kerth geçen hafta Bavyera eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağın nasıl yenildiğini anlattı. Genel seçimlerde %13 civarı oy alan ırkçı parti AfD’nin benzeri olan CSU’nun ağır darbe aldığını ancak seçimlerden bir gün önce Berlin’de gerçekleşen ırkçılık karşıtı mitinge 250 bin kişinin katılmasının bu sonucun çıkmasında önemli bir payı olduğunu söyledi.

Fransa’dan katılan Müslüman bir kadın aktivistin söyledikleri ise salondan büyük alkış aldı: “Ben bir feministim. Ancak Fransa’da feministler işlerinin beni özgürleştirmek olduğunu sanıyor. Teşekkür ederim ama ben kendimi özgürleştirebilirim.”  

Çeşitli sendikalardan ve İşçi Partisi’nden de kürsüye çıkan konuşmacılar aşırı sağa ve faşizme karşı işçi sınıfının birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Konferansın örgütleyicilerinden Weyman Bennett konferansı kapatırken katılımcılara “Bir kitle hareketinin tohumlarını atmış durumdayız ve uluslararası bir harekete ihtiyacımız var çünkü uluslararası bir tehditle karşı karşıyayız” dedi.

Konferans, 17 Kasım’da Londra’da ırkçılığa ve faşizme karşı yapılacak mitinge kitlesel katılım örgütlenmesi çağrısı ile sona erdi.

Bültene kayıt ol