Glasgow: Binlerce kadın ücret eşitsizliğine karşı greve gidiyor

15.10.2018 - 17:09
Haberi paylaş

İskoçya’nın en büyük kenti Glasgow’da çoğu kadın 8 binden fazla belediye işçisi ücret eşitsizliklerine karşı grev yapacak.

İskoçya çoğunluğu kadın binlerce işcinin grevine hazırlanıyor. Glasgow’da çoğu daha önce hiç grev yapmamış olan 8 binden fazla belediye işçisi, Birleşik Krallık tarihinde görülmüş en büyük “Eşit işe, eşit ücret” grevine imza atacaklar. Önümüzdeki Salı ve Çarşamba günü gerçekleşecek 2 günlük grevde ev bakım hizmetleri, okullar, bakım evleri, temizlik ve yiyecek hizmetleri kesintiye uğrayacak.

Guardian’ın haberine göre Glasgow Belediyesi, grevin en kırılgan durumdaki kent sakinlerini etkileyeceğini ve eylemin hiçbir meşrulaştırılabilir yanı olmadığını savunuyor. Sendikalar ise yıllar süren ücret eşitsizliğinin kadınlara grev dışında bir yol bırakmadığını söylüyorlar.

Belediye ile kadın işçiler arasındaki anlaşmazlık 2006 yılında İşçi Partili belediyenin sözümona cinsiyetler arasındaki ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmak üzere öne sürdüğü ancak kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı temizlik ve yemek hizmetleri gibi işlere erkeklerin yoğun çalıştığı işlere göre daha az ücret ödemesi, düzensiz çalışma saatlerini dayatması ile eşitsizliği daha da derinleştiren bir değerlendirme şemasının öne sürülmesi üzerine başlamış, bugüne kadar da devam etmişti.

Bültene kayıt ol