Berlin: Irkçılık karşıtı gösteriye 200 binden fazla insan katıldı

13.10.2018 - 20:11
Haberi paylaş

Almanya'nın Berlin şehrinde #Unteilbar (Parçalanamayız) inisiyatifi tarafından "Açık ve özgür bir toplum için – Dışlama yerine dayanışma” sloganıyla dev bir gösteri düzenlendi. Sağ nefrete, ayrımcılığa, Akdeniz'de göçmen ölümlerine ve sosyal hakların budanmasına karşı düzenlenen protestoya, eylemin organizatörlerinin duyurduğuna göre 200 binden fazla insan katıldı.

Almanya saati ile saat 12:00'den itibaren Berlin Alexanderplatz'da toplanmaya başlayan göstericiler, Leipzig Caddesi üzerinden Potsdam Meydanı’na, oradan da tarihi Brandenburg Kapısı'na ve ardından Zafer Sütunu’na yürüdüler. İlk göstericiler Brandenburg Kapısı'na ulaştığında, iki kilometre uzaklıkta bulunan Alexanderplatz'da henüz binlerce insan daha harekete geçememişti.

#Unteilbar inisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, "Biz bağımsız ve dayanışma ruhu olan, insan haklarının vazgeçilmez olduğu, farklı ve kişinin kendi iradesiyle seçtiği hayat tarzlarının kabul gördüğü bir toplumun arkasındayız. Her türlü ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı duruyoruz. Müslümanlara karşı ırkçılığa, Yahudi düşmanlığına, Roman halklarına karşı ayrımcılığa, feminizm karşıtlığına ve Queer düşmanlığına karşı hep birlikte, güçlü bir şekilde karşı çıkıyoruz" denildi.

"#Unteilbar - Dışlama değil dayanışma" sloganıyla imzaya açılan gösterinin çağrı metni, aralarında tiyatrocu Benno Fürmann, yazar Eva Menasse, sosyal bilimci Naika Foroutan, Pro Asyl, Uluslararası Af Örgütü, Attac, Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra, "Die Ärzte" ile "Die Sterne" müzik gruplarının da bulunduğu 4 bin 500 örgüt ve birey tarafından imzalandı.

Birçok göstericinin ellerinde, üzerlerinde "Müslümanlara karşı nefret kışkırtmalarına hayır!", "Irkçılık bir seçenek değildir!" yazılı pankartlar, afişler ve balonlar vardı. En büyük pankartlardan birinde "Sağ, ırkçı ve antisemit şiddet kurbanlarıyla dayanışmaya!" yazıyordu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da gösteriye destek verdi. Maas "Bu kadar insanın sokağa çıkacak olması ve açık bir tutum sergilemesi harika bir işaret: Biz parçalanamayız. Tecride değil, uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Gelinen yer, ten rengi, din ve hayat tarzlarındaki çeşitlilik bizim için bir tehdit değil zenginliktir" diye konuştu.

Gösteriye çağrı yapan kurumlar arasında yer alan Alman mültecilere yardım örgütü Pro Asyl de Almanya'da "bir sığınmacı politikasından daha fazlasına ihtiyaç olduğunu" duyurdu. Sorunun "ortak yaşamanın temeliyle" ilgili olduğunu belirten Pro Asyl yöneticisi Günter Burkhardt "İnsan haklarının ve hukuk devletinin her an devrilebilir durumda olduğu bir noktadayız ve bunun olmaması için bizim tarafımızdan mücadele edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bültene kayıt ol