İtalya'da “göçmen başkan”a destek gösterisi

07.10.2018 - 11:11
Haberi paylaş

İtalya’da "yasadışı göçe yardım etmek" suçlamasıyla ev hapsine alınan Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano için destek gösterisi düzenlendi.

"Göçmen başkan" olarak bilinen Lucano, ülkenin güneyindeki Reggio Calabria kentine bağlı Riace kasabasını, mültecileri yerel halka başarılı bir şekilde entegre ederek ölmekten kurtarmış ve canlandırmıştı.

Bu yüzden geçtiğimiz hafta ev hapsine alınan başkanla dayanışmak için 6 bin kişilik bir gösteri düzenlendi.

Gösteriye İtalyanlar ve mülteciler birlikte katıldı. Bunun yanı sıra sendikalar, ırkçılık karşıtı ve mafya karşıtı gruplar da protestoya destek verdi.

"Dünya ona hayran, İtalya ise onu tutukluyor" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Lucano'ya özgürlük sloganları attı.

Riace sokaklarında yürüyen göstericiler, Lucano'nun evine ulaştı. Bunun üzerine pencereye çıkan Lucano, göstericileri selamladı.

Riace'nin hikayesi

Riace, İtalya'da son dönemdeki birçok küçük yer gibi, gençlerin büyük şehirlere gitmesiyle nüfusunu kaybeden bir ilçe.

Başkan Lucano, bu kasabanın kıyısına varan mültecileri, diğer yerlerde olduğu gibi yalıtılmış göçmen merkezlerine kapatmadı. Bunun yerine, kasabayı bırakıp gidenlerden evlerini mültecilere açmalarını istedi. Bin 500 kişilik nüfusu olan Riace, bu sayede 500 göçmeni ağırlamaya başladı. Lucano, bu şekilde kasabayı canlandırdığı için övgü alıyordu.

Riace'nin mültecilerle hikayesi, 1998'te kıyılarına 200 Kürt göçmenin çıkmasıyla başlamıştı.

Bültene kayıt ol