Kosta Rika’da işçiler hükümetin artan kamu borcunu azaltmak için ilan ettiği mali tedbir programına grevle karşılık verdi.
Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’da hükümetin artan kamu borcunu azaltmak için ilan ettiği mali tedbir programı işçi sınıfını sokağa döktü.
Mali program ücretlerin en az iki yıllığına dondurulması, fazla mesai ücretlerinde indirime gidilmesi, emekli maaşlarında ve sosyal yardımlarda kesintilere gidilmesi, KDV artışı gibi uygulamaları içeriyor.
13 Eylül’de başını kamu emekçilerinin çektiği sendikalar genel grev ilan etti. Öğretmenler sendikası APSE “Mali plana karşı ülke çapında süresiz grev” çağrısı yapmış, 23 sendika bu çağrıya uymuştu.
Greve destek veren öğrencilere ise polis saldırıları oldu. Grev süresince müzakereler de sürerken işçiler krizin faturasını ödememekte ısrarlı. 20 Eylül’de sendikalar ve hükümet arasında gerçekleşen ve 13 saat süren müzakerelerden sonuç çıkmaması üzerine genel grev yeniden başlamıştı. Yüzbinlerce işçi sokaklara da inerek kazanana kadar grevi sürdüreceğini gösteriyor.
Sendikalar hükümetin mali programına karşı kendi programlarını açıkladı ve hükümetle bu program etrafında müzakere ediyorlar. İşçilerin programı bankaların ve şirketlerin vergilendirilmesi, eski başkanların emeklilik maaşlarının kesilmesi, siyasi partilere hazine desteğinin kesilmesi gibi talepleri içeriyor.
Kosta Rika işçileri Türkiye, Brezilya ve Arjantin gibi benzer krizlerden geçmekte olan ülkelerin işçi sınıfı için çok önemli bir mücadele veriyor. Sendikaların birleşerek süresiz genel grev ilan etmesi ve ana sloganın “Krizin faturasını işçiler ödemeyecek, faturayı zenginler ve büyük sermaye ödesin” olarak belirlenmesi krizin yükünü işçi sınıfının sırtına yüklemeye çalışanları daha şimdiden geri adım atmaya zorladı.
Hükümet genel grev sebebiyle programda değişiklikler yapıyor, kendi içinde de bölünmeye başladı. Ancak henüz mali programdan vazgeçmiş de değil. İşçiler ise tüm baskılara rağmen süresiz genel grevi sürdürerek kararlı olduklarını gösteriyor.
Krizlerden çıkış programları tüm ülkelerde hükümetler tarafından bir zorunluluk olarak anlatılır. Sanki çözüm yolları sınıflar mücadelesinin ve politik mücadelelerin bir alanı değil de bilimsel veya teknik bir konuymuş gibi propaganda yapılır. Oysa işçiler ve patronlar aynı gemide değiller ve krizin faturasının kime çıkartılacağı mücadele ile belirlenir. Kosta Rika işçi sınıfı başlattıkları mücadele ile dünya işçi sınıfına ışık tutuyor.
(Sosyalist İşçi)