Arjantin'de IMF dayatmalarına karşı genel grev

26.09.2018 - 10:34
Haberi paylaş

Hükümet ile IMF arasında yapılan anlaşmanın faturasını ödemeyi reddeden Arjantinli emekçiler, önceki gün Buenos Aires'in Plaza de Mayo alanında gösteri düzenledikten sonra dün de genel greve çıktı.

ETHA'nın aktardığına göre, sokaklara çıkan sendikalar, kitle örgütleri, sol parti ve örgütler, kemer sıkma politikalarını protesto ettiler. Ekonomik krize sürüklenen Arjantin kapitalizmi, 2001'de olduğu gibi bir kez daha krizin tüm yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışıyor.

Arjantin'de işçilerin yaklaşık yüzde 20'sinin örgütlü olduğu Genel İşçi Konfederasyonu önderliğinde önceki gün gerçekleştirilen eyleme katılan emekçiler, üç koldan yürüyerek miting alanına ulaştılar. Devlet başkanının IMF emriyle hareket ettiğini ifade eden göstericiler, IMF ile anlaşmalara ve yeni yıkım saldırılarına hayır sloganlarını yükselttiler.

IMF'den beklediği kredi dilimini alabilmek için harekete geçen Arjantin hükümeti, sosyal harcamaları kısmak ve kamuda işten atmayı kolaylaştırmak için pervasızca saldırıyor. İşsizlik artarken, reel ücretler düşerken, yoksulluk derinleşirken gündeme getirilen bu saldırıyı emekçiler gösteri ve genel grevle durdurmaya çalışacaklar.

Dün başlayan ve 36 saat devam edecek olan genel greve kamu çalışanları, toplu taşımacılık işçileri, banka ve hava alanı çalışanlarının katıldığı bildirildi. Grev kapsamındaki alanlarda hizmetlerin büyük ölçüde aksadığı da belirtiliyor.

Bültene kayıt ol