Kuzey ve Güney Kore arasında “barışın diyarı” uzlaşması

19.09.2018 - 13:45
Haberi paylaş

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bu yılki üçüncü zirvesinden iki ülke ilişkilerine, ortak projelere ve nükleer silahsızlanmaya ilişkin bir dizi karar çıktı. Liderler, Kore Yarımadası’nı ‘nükleer silah ve tehditlerin olmadığı bir barış diyarı haline getirme’ konusunda uzlaştı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Moon, ilk kez ziyaret ettiği başkent Pyongyang’da ortak deklarasyon imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, Kim’in Dongchang-ri kentindeki füze motoru test alanını ve füze fırlatma tesisini ‘ilgili ülkelerden’ yabancı uzmanlar eşliğinde tamamen kapatmayı kabul ettiğini açıkladı ve bunun Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Moon ayrıca, ABD’nin de benzer adımlar atması şartıyla Kuzey Kore’nin Nyongbyon nükleer kompleksini imha etmek gibi ek adımlar atmaya da hazır olduğunu dile getirdi.

Bunların yanı sıra Kore savaşı barış anlaşmasıyla değil ateşkes anlaşmasıyla bittiği için kağıt üstünde hâlâ savaşta olan iki ülke, silahlı çatışmaların önüne geçecek askeri bir anlaşmaya da imza attı.

Ortak basın toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü de şu ifadeleri kullandı: “Güney ve Kuzey Kore liderleri aslında bu anlaşmayla Kore Yarımadası’ndaki savaşın bittiğini ilan etti."

Öte yandan Kuzey Kore ve Güney Kore, 2032 Yaz Olimpiyat Oyunları’na ortak ev sahipliği için başvuruda bulunmak istediklerini de ifade etti.

Bültene kayıt ol