Kosta Rika: Grevler hükümeti sarsıyor

16.09.2018 - 13:41
Haberi paylaş

Kosta Rika'da hükümetin mali tedbir adı altında işçilere yönelik vergileri artırma girişimine, kamu emekçileri süresiz genel grevle yanıt veriyor.

IMF'nin Kosta Rika'nın büyüyen kamu borcuna ilişkin endişelerini dile getirmesinin ardından, yeni iş başına gelen Carlos Alvarado hükümeti, Ağustos ayında bir dizi mali tedbir alacağını duyurmuştu. Bunların arasında işçi sınıfına ek vergiler getirmek, emekli maaşlarında ve sosyal yardımlarda kesintilere gidilmesi de yer alıyordu.

Buna karşılık, öğretmenlerin ve diğer eğitim emekçilerinin öncülüğünde kamu çalışanları greve gitti. 13 Eylül'de ülkenin birçok noktasında yüz binlerce emekçi sokaklara çıkarak gösteri yaptı. Polis eylemlere saldırırken, hükümet hareket karşısında savunmacı bir moda geçti ve mecliste kendi taraftarları dahi mali tedbir planlarını savunamaz hâle geldi.

Sendikalar, kamu borcunun azaltılması için hazırladıkları alternatif planda, haksız katma değer vergilerinin azaltılmasını, zenginlerden yeterince vergi toplanamayan adaletsizliğin sona erdirilmesini istiyorlar.

Kosta Rika'da Nisan ayında da bir günlük uyarı grevi yapılmış, 150 bin işçi iş bırakmıştı.

Bugün sokağa çıkan hareket "İşçiler onların krizinin faturasını ödemeyecek. Faturayı zenginler ve büyük sermayeye ödetelim!" diyor. Bu sloganın patronların "hepimiz aynı gemideyiz" yönündeki argümanını kırmakta etkili olduğu aktarılıyor.

Bültene kayıt ol