Baas rejiminin İdlib'in güneyine yığınak yapması ve bölgeye askeri harekâta hazırlanması, büyük güçler arasındaki rekabeti de kızıştırıyor.
Rusya, Suriye’deki iç savaşa müdahale ettiği Eylül 2015 tarihinden beri en büyük savaş gemisi filosunu Akdeniz’e indirdi. ABD donanmasının da Doğu Akdeniz’deki yoğunluğunu arttırdığı iddia edildi.
Hürriyet gazetesinden Nerdun Hacıoğlu'nun bugünkü köşe yazısında aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan b'r yetkili, Rus donanmasının bölgedeki etkinliği artırmasının asıl nedeninin İdlib harekâtı olduğunu iddia etti. Söz konusu donanma gücünün bir yandan Suriye’yi denizden koruyacağı, bir yandan da Şam rejiminin ‘gün saydığını’ söylediği İdlib harekatına “Kalibar” füzeleriyle destek vereceği öne sürüldü. Rus Deniz Kuvvetleri, Suriye’de Deraa operasyonları sırasında da Akdeniz sularına birçok savaş gemisi göndermişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sözcüsü İgor Konaşenkov, önceki gün Akdeniz’deki ABD gemilerinin Suriye’yi her an vurabileceğini söylemişti. Konaşenkov, güdümlü füzeye sahip USS Ross destroyerinin 25 Ağustos’ta Akdeniz’e vardığını, Akdeniz’deki ABD gemilerinin Tomahawk füzeleri taşıdığını açıklamıştı. ABD, geçen nisan ayında Tomahawk füzeleriyle Esad rejimine ait hedefleri vurmuştu.
NATO doğruladı
Öte yandan, İsrail basınından Haaretz’e konuşan NATO Sözcüsü Oana Lungescu, “Rus Donanması, modern kruz füzeleriyle donatılmış birkaç gemi de dahil olmak üzere önemli deniz kuvvetlerini Akdeniz’e sevk etti. Akdeniz’e sınırı olan birçok NATO müttefiki ve bizim donanmalarımız bölgede devamlı çalışıyor. Böylece, Rusya’nınki de dahil bölgedeki donanma hareketliliğini izliyoruz” dedi.
Rusya ve Çin'den ‘Soğuk Savaş’ sonrasının en kapsamlı tatbikatı
BBC'nin haberine göre, Rusya, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri tatbikatını önümüzdeki ay yapmayı planladığını açıkladı. Rusya Federasyonu'nun doğusu ve orta bölgesine yayılan tatbikata 300 bin askeri personel katılacak. Çin ve Moğolistan silahlı kuvvetleri de tatbikatlarda yer alacak.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'ya karşı 'dostane olmayan ve saldırgan tutumların bu çapta bir tatbikata meşru zemin hazırladığını' söyledi. Savunma Bakanı Sergei Şoygu ise 11-15 Eylül tarihleri arasındaki tatbikata 36 bin tank ve zırhlı personel taşıyıcısı ile 1000'den fazla savaş uçağının katılacağını aktardı. Sibirya'dan Rusya'nın uzak doğusuna uzanan tatbikat alanında tüm hava kuvvetleri ile donanma filolarından ikisi de eşlik edecek.
Şoygu 2018 tatbikatını 1981'de, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin gerçekleştirdiği Zapad-81 ile kıyaslarken, "Bazı açılardan Zapad-81'i tekrarlayacaklar, ama başka açılardan bakıldığında çapı ondan daha büyük olacak" dedi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Çin'in de tatbikatta yer almasını 'Moskova ve Pekin'in tüm alanlarda işbirliği yaptığının işareti' olarak yorumladı.