İtalya mültecileri kabul etti, İçişleri Bakanı’na soruşturma açıldı

26.08.2018 - 14:35
Haberi paylaş

İtalya girişlerine izin vermediği için günlerdir Akdeniz’de bir gemide mahsur kalan mültecilerin İtalya’ya girişine nihayet izin verildi. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini hakkında soruşturma açıldı.

Libya’dan yola çıkan ve 15 Ağustos’ta Akdeniz’de kurtarılarak Diciotti gemisine alınan 190 mülteci İtalya’nın Sicilya adasına yakın Catania limanına yakın bir yerde demirlemiş ancak İtalya mültecilerin topraklarına girmesine izin vermemişti. Hasta ve çocukların inmesinden sonra geriye kalan 137 mülteci günlerdir gemide mahzur kalmış ve açlık grevine başlamışlardı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre 10 günden uzun süredir denizde bekletilen göçmenler dün İtalya’daki Katolik Kilisesi, Arnavutluk ve İrlanda’nın mültecileri kabul etmesi sonucunda karaya inebildiler.

İçişleri Bakanı’na soruşturma

Başta İçişleri Bakanı Matteo Salvini olmak üzere milliyetçi-popülist koalisyon hükümeti, göçmenlerin diğer AB ülkeleri tarafından kabul edilmemesi halinde İtalya'ya girişlerine izin vermemekte ısrar ediyordu.

Sonunda dün akşam, Sicilya'daki Agrigento Savcılığı'nın İçişleri Bakanı Matteo Salvini hakkında soruşturma açtığı öğrenildi. Salvini ile birlikte, İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir ismin daha soruşturmaya dahil edildiği belirtildi. İtalyan basınına göre savcılık Salvini'ye görevini kötüye kullanma, adam kaçırma ve yasa dışı şekilde alıkoyma suçlamaları yöneltiyor.

Salvini, hakkında soruşturma açılması üzerine sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ülkemin sınırlarını ve güvenliğini koruduğum için Agrigento Savcısı beni sorguya çekmek, hatta tutuklamak istiyorsa bundan onur duyarım. Kollarımı açtım, kendisini bekliyorum!" dedi.

Akdeniz’de gemide bekletilen mülteciler açlık grevinde

Bültene kayıt ol