(Dosya) İsrail'in üzerinde yükseldiği felaket

10.05.2023 - 11:44
Haberi paylaş

1948 Mayıs'ında dönemin İsrail başbakanı David Ben-Gurion İsrail'in kuruluş bildirgesini imzaladı. Siyonist hareket sevinç çığlıkları atarken, Filistin halkı bu günü kısaca Nakba, yani felaket olarak tanımladı. İsrail'in kuruluşu yaklaşık bir milyon insanın evlerinden sürülmesine yol açtı ve Filistinlilerin ezilmesi üzerine kurulu bir apartheid sisteminin temelini attı. Ve emperyalist güçler tarafından gönülden desteklendi.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in kurulmasından sadece aylar önce Filistin'in yarısından fazlasını sömürgecilere teslim etme planını imzaladı. Ancak İsrail'in kurucularının bu plana uymaya hiç niyetleri yoktu. İsrail 1949'da Filistin'i işgal etti ve tüm toprakları kendine mal etti.

O zamandan beri İsrail liderlerinin niyeti her zaman genişlemek ve kontrolünü güçlendirmek olmuştur. Bunu yapmak için Siyonist devlet Filistinlilere savaş açmıştır. Bu, Filistinlileri sindirmek, zulmetmek ve evlerinden ve topraklarından sürmek için geliştirilen ırkçı taktikler bugüne kadar devam etmektedir.

Nakba’nın 75. yılında adaletsizliğe karşı çıkmak

İsrail'in insanlık suçları ve Filistin direnişi

Filistin’i savunurken uzak durulması gerekenler listesi

Bültene kayıt ol