Fukuşima’dan boşaltılan radyoaktif suyu savunma yarışı

07.09.2023 - 10:15
Haberi paylaş

Japonya, Fukuşima Nükleer Santralinin kirlettiği 1,25 milyon ton radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan boşaltılmaya başlanan atık suda karbon-14 ve trityum başta olmak üzere 64 farklı radyoaktif element mevcut.

Kore’de nükleer atık suyun boşaltımına karşı sokağa çıkan Güney Kore Çevre Hareketi büyük protestolar düzenlerken Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol bu protestolara balık yiyerek yanıt verdi. Hatta kendisi yemekle kalmadı, çevresindekilere de zorla yedirmeye kalkıştı. Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, hafta boyunca kurumdaki kafeteryada deniz ürünleri servis edileceği söyleniyordu. 

Tıpkı Çernobil faciasından sonraki günlerde Türkiye'deki siyasi iktidarın çay ve fındık tüketimini teşvik etmesi, bununla da yetinmeyip ilkokul öğrencilerine o fındıkları dağıtmış olması, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'ın kameralar önünde o çayı içmesinde olduğu gibi Kore Devlet Başkanı da şimdi benzer bir şov sergiliyor. 

Bu grotesk figürlerin bilime sırt çeviren ahmakça şovlarına da, her halleriyle çevresel facialara dönüşen nükleer santrallere de daha fazla tahammülümüz kalmadı. 

Nükleersiz bir gelecek mümkün. Fosil yakıtlardan ve nükleer enerji planlarından kurtulmalı, yenilenebilir enerjiye dayalı stratejiler için mücadele etmeliyiz. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol