Asbestli geminin izni derhal iptal edilsin!

04.08.2022 - 10:53
Haberi paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği Brezilya Bandıralı Sao Paulo nükleer uçak gemisinin 5 Ağustos’ta yola çıkması bekleniyor.

30 Mayıs tarihinde tonlarca asbest taşıyan Sao Paulo uçak gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya izin verdiği ortaya çıktı. Tonlarca asbest, pek çok çevre yıkımı gibi kanser riskini beraberinde getirecek. Üstelik bölge, pek çok kuş ve balığın üreme alanı olduğu için de ekosistem adına önem taşıyor. 

Söküme karşı, Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) merkezinde bölge halkı tepkisini ortaya koyuyor. Aliağa’nın karşı kıyısında bulunan Çandarlılar lodosla birlikte atıkların Çandarlı kıyılarına da vuracağını hatırlatarak iznin iptal edilmesi için bölge halkından imza toplamaya başladı. 

Eylemciler, gemi yola çıktığı takdirde mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor. 

Konuya ilişkin Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Yaşam Alanları (İYA) ve Polen Ekoloji ortak açıklama yayınladı: 

"Geminin sökümü Aliağa'ya, İzmir'e, hurda metallerinin zehirli dumanlarının indiği tarım havzalarına geri dönüşümü olmayan zararlar verecek. Türkiye'nin kat be kat üstündeki kanser oranlarını, üstü örtülen meslek hastalıklarını ve seri iş cinayetlerini kabul etmemek için birleşiyoruz!”

Hem bölge halkının hem çevre aktivistlerinin kararlılığı bir kez daha vurgulanıyor: "Bu izinler geminin sökülmesi halinde zehirlere doğrudan maruz kalacak bizler için de yok hükmündedir. Bu gemi buraya gelemez. Gelmemesi için de tüm meşru mücadele yöntemleriyle karşısında duyacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Buna izin vermeyeceğiz."

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın göz göre göre böyle bir felaketi onaylaması kabul edilemez. Bu izin, bilim insanlarının uyarılarına ve toplumun haklı endişelerine kulak tıkayarak verilmiş, tamamen ekonomik temelli olan, çevrecilikle asla bağdaştırılamayacak bir adımdır. 

Toplum sağlığına ve ekosisteme geri dönüşü olmayacak hasarlar verilerek yürütülen kâr temelli bir büyümeyi kabul etmiyoruz. Bölge halkına ve ekosisteme zarardan başka hiçbir şey getirmeyecek olan asbestli geminin izni derhal iptal edilmelidir!

Bültene kayıt ol