Yedi şehirde #MahsaAmini için eylem: ‘Mahsa Amini isyanımızdır’

27.09.2022 - 14:34

İstanbul’da, İran Konsolosluğu önündeki kadın eylemleri devam ederken Balıkesir, Sakarya, Aydın, Muğla, Ankara ve Mersin de Amini için eylemdeydi.

Mahsa Amini eylemleri büyüyerek devam ediyor.

26 Eylül Pazartesi günü yedi şehirde bir araya gelen kadınlar Mahsa Amini için eylem yaptı.

Balıkesir’de Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Burhaniye’de yapılan eylemde “Haklarımız, hayatlarımız ve özgürlüğümüz için haykırıyoruz” diyen kadınlar “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları eşliğinde yürüdü ve ardından bir basın açıklaması okundu.

Mersin’de Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 18.00’de Yarenlik alanında bir araya gelen kadınlar açıklamada şunları söyledi:

Mahsa’nın ve İranlı kadınların direnişi ve mücadelesi, mücadelemizdir!

Ülkemizde her gün üç kadın öldürülmekteyken, yanı başımızda bulunan bir başka ülkeden gözaltına alınmaya direndiği için dinci-faşist İran rejimi tarafından dövülerek katledilen Mahsa Amini’nin ölüm haberi geldi. Ülkeler, isimler, katiller değişse de erkek-devlet şiddetinin kurduğu düzen, her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet uyguluyor, çoğu zaman da vahşice katlediyor. Dinci/faşist rejimlerin üzerlerinden silindir gibi geçtiği kadınlar, bir nefeslik özgürlük için yaşamlarından oluyor.

. . .

Ağır ve yakıcı biçimde dünyanın gündemine de düşen Mahsa’nın katledilmesi sonrasında dünyanın her yerinde kadınlar sokaklara çıkıyor, İran’da protestolar büyüyor, kadınlar “Kadın, Yaşam, Özgürlük- Diktatöre Ölüm” sloganlarıyla saçlarını kesiyor, başörtülerini yakıyor ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayımlıyor. Ayrıca ateşin etrafında dans ederek başörtülerini yakıyor. Adeta küresel kadın dayanışması yaşanıyor. Mahsa’nın katledildiği günden bugüne İran’daki protestolarda resmi rakamlara göre 41 kişi hayatını kaybetti. Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsin diyen İranlı kadınlar, İran halkı molla rejimine karşı direniyor, selam olsun.

Bizler biliyoruz ki, baskı ve zulmün artması ile her türlü tahakküme karşı isyan da artar ve buluşarak çoğalır.

Bizler İranlı kadınların yaşadıklarını çok iyi anlıyoruz.  Çünkü yıllardır İran’daki faşist rejimin başka bir yüzü ile hayatlarımıza, özgürlüklerimize kast ediliyor. AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları ve nefret söylemleri ile kadınlar ve LGBTİ+’lar sokak ortasında şiddete uğruyor, öldürülüyor. Sokaktaki her hak arayışı devlet şiddeti ile karşılaşıyor. Bedenlerimize ve hayatlarımıza yönelik baskılar her geçen gün artıyor. Bu ülkede konserler yasaklanıyor, gazeteciler, sanatçılar tutuklanıyor. Tarikatlar istediği için şiddeti önlemede, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında en etkili yasal araçlardan biri olan İstanbul Sözleşmesi bir gecede feshediliyor.

. . .

Kız kardeşimiz Mahsa’nın polis gözetimindeyken öldürülmesi canımızı yaktı, öfkemizi ve isyanımızı büyüttü.  Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük ve mücadelemizi yükseltiyoruz. Bugün İran’da ve dünyanın her yerinde özgürlükleri için direnen kadınlarla dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması.

Sakarya’da ise kadınlar Sakarya Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 18.00’de AKM önünde bir araya geldi ve “Özgürlüğümüz için İran’dan Türkiye’ye isyanımızı büyütüyoruz” dedi.

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, Aydın Kent Meydanı’na çağrı yaptı. Açıklamanın yapıldığı alanda, “İran’da, Türkiye’de, Dünya’da isyandayız. Kadın dayanışması sınır tanımaz” pankartı ile Amini’nin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı, “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde de bugün (27 Eylül) 19.00’da İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda Kuşadası Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir eylem daha düzenlenecek.

Muğla’da kadınlar Bodrum’da, saat 19.00’da Bodrum Belediyesi karşısındaki kadın ağacı önünde buluştu.

Muğla’nın Datça ilçesinde, Datça Kadın Platformu’nun çağrısıyla bugün saat 17.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Kadın Yaşam Özgürlük Anıt Ağacı önünde yeni bir eylem için çağrı yapıldı.

Ankara’da ise Bilkent Üniversitesi öğrencileri #MahsaAmini nezdinde, katledilen tüm kadınların sesi olmak üzere bir araya geldiler: "Mahsa’nın saç telleri kadar alacağımız var erkek devletten!"

İstanbul’da İran Konsolosluğu önünde süren eylemlerde İranlı kadınlar “Sessiz kalmıyoruz” diyerek söz aldı. Söz alan konuşmacılardan Leyla şöyle diyordu; "Bizlere hep korkmayı öğrettiler. Kendi haklarımızı korktuğumuz için isteyemedik. Bizlere korkuyu merhamet gibi gösterdiler. Bizler artık korkarak yaşamaktan bıktık." dedi.

Eylemde Mahsa Amini ve rejim tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. İranlı yazar Sebite Derviş, yazdığı 3 kitabın yasaklandığını ve gözaltına alınıp işkenceye uğradığını anlatan konuşmasında, İran’da yaşayan kadınların can güvenliğinin olmadığını söyledi.



Bültene kayıt ol