Uğur Mumcu, Kutlu Adalı, 'faili meçhul' cinayetler: Sorumlular hesap vermeli

23.05.2021 - 15:10

İstinaf Mahkemesi, Peker'in itiraflarından önce JİTEM davasındaki beraat kararlarını bozmuştu. Bugün avukatlara gönderilen oybirliğiyle alınmış gerekçeli karar, 18 "faili meçhul" cinayetle suçlananların yargı tarafından nasıl aklandığını ortaya koyuyor.

Aralarında eski İçişleri Bakanı, Mehmet Ağar, eski polis özel hareketi şefi İbrahim Şahin ve eski asker Korkut Eken'in de bulunduğu 19 sanık tekrar yargılanacak.

Sanıklardan biri olan eski özel harekatçı Ayhan Çarkın, infazları kimlerin emriyle nasıl gerçekleştirdiklerini itiraf etmiş ve 4 yıl hapis yatmıştı. Buna karşılık Ağar ve Eken'in yönlendiriciliğinde infazları yapan diğer özel harekatçıları beraat ettirilip, serbest bırakılmıştı. Gerekçeli karara göre JİTEM davasına bakan mahkemeye Çarkın ifadesindeki bazı çelişkileri büyütürken, gerçeklikle büyük oranda örtüşen çoğu kısmı dikkate almamış.

JİTEM davasında deliller esas alınmamış ve yargılama hukuka aykırı bir şekilde sonlandırılmış.

Kutlu Adalı suikastı

Gerekçeli karardan günler sonra, bir dönem Mehmet Ağar ve Korkut Eken ile birlikte devlet görevlisi olarak çalıştığını söyleyen Sedat Peker, Ağar'ı Uğur Mumcu suikastından, Eken'i de Kutlu Adalı cinayetinden sorumlu tuttu. 

Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı, 1996 yılında bir suikatle öldürülmüştü. Katledilmesine yol açan şey, adadaki kontrgerilla faaliyetlerini ve Korkut Eken'in ilişkilerini yazmasıydı. 

Peker, Susurluk davası sanığı Korkut Eken'in suikast emrini önce kendisine verdiğini, bir devlet görevlisi ile kardeşinin infaz için adaya gidip yerleştiğini, fakat gerçekleştiremeden geri döndüklerini söylüyor. Daha sonra Korkut Eken'in kendilerine bağlı başka birimin 'hallettiğini' söylediğini aktarıyor.

Uğur Mumcu suikastı

24 Ocak 1993'te evinin önünde arabasına bomba konularak katledilen gazeteci Uğur Mumcu'nun cenazesine katılan yüz binlerce kişi, faili meçhul cinayetler arasındaki bağlantıları kavramıştı ve 'Mumcu'nun katili kontrgerilla' sloganı sık sık atılmıştı. Mumcu cinayeti İran'ın üzerine atılarak, birçok kuşku noktası olmasına rağmen bugüne kadar aydınlatılamadı.

Devletin/yönetenlerin pis işlerini yapanların itirafları önemlidir. JİTEM davasının bağımsız bir yargılama süreciyle sonlandırılıp, faili meçhul cinayetlerin sorumlularının cezalandırılması da.

Uğur Mumcu'nun, Kutlu Adalı katilleri, "faili meçhul" cinayetlerin failleri yargı önünde hesap vermeli. Peker'in itiraflarındaki her olay ve kişi hakkında soruşturma başlatılmalı. Ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu derhal istifa etmeli.

Soylu istifa etmek için daha neyi bekliyor?

Peker'in itirafları, siyasi kriz, oluşan manzara

Susurluk skandalından 25 yıl sonra: Sedat Peker'in söyledikleri ne anlama geliyor?



Bültene kayıt ol