Demirel’i nasıl bilirdik?

17.06.2015 - 16:23
Kemal Başak
Haberi paylaş

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ölümü, 7 Haziran seçimlerinden büyük bir yenilgiyle çıkan AKP liderliğini çok üzmüş olmalı ki üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Siyaset yapma tarzı koyu bir sağcılık olan Erdoğan ve şürekasının üzülmesinde garip bir durum yok, her yönüyle örnek aldıkları bir kişiyi kaybettiler. CHP yönetimi de çok üzüldü bu ölüme, “saygın ve büyük bir devlet adamını kaybettiklerini” açıkladılar. MHP’liler bir başka üzüldü, her daim kendilerini kollayan birisini kaybettiler. 50 yıl boyunca içli dışlı olduğu bürokrasinin de acısı büyüktür. Ve şüphesiz en büyük üzüntüyü sadık bir hizmetkarını kaybeden TÜSİAD üyeleri yaşıyordur.

Ama Demirel’i, şapka-yol-su-elektrik-köprü-baraj ile hatırlamayan, “iyi bilmeyenler” de yaşıyor bu ülkede.

Evet, Demirel, birinci önceliği yükselen sol hareketi ezmek olan antikomünist bir siyasetçi olarak, işçi sınıfının örgütlülüğünün geliştiği, Türkiye İşçi Partisi’nin meclise girdiği, devrimci gençlik hareketinin kitleselleştiği bir dönemde, 60’lı yıllarda siyasete atıldı. Ve öldüğü ana kadar bu çizgisinden milim geri adım atmadı.

27 Mayıs darbesi ile devrilen Adnan Menderes ve iki arkadaşının idam edilmesinin intikamının, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmesiyle alınacağını “üçe üç” diyerek ifade eden kişidir Demirel. Mecliste mahkemenin idam kararı oylanırken Adalet Partisi Grubu'nun en önünde oturan, elini 'idama evet' için kaldırdığında arkasına dönüp, herkesin kaldırıp kaldırmadığını kontrol eden kişidir Demirel.

70’li yılların Milliyetçi Cephe Hükümetlerinin başbakanıdır Demirel. Binlerce öğrenciyi, işçiyi, devrimciyi katleden, Maraş’ta, Sivas’ta ve Çorum’da Alevilere yönelik kitlesel katliam yapan koalisyon ortağı faşist MHP hakkında “bana milliyetçiler adam öldürüyor dedirtemezsiniz” diyen kişidir Demirel. Devrimci Fatsa halkına karşı saldırmak için MHP’nin Çorum katliamını görmezden gelen, "Çorum'u bırak, Fatsa'ya bak" diyen kişidir Demirel.

90’lı yıllar boyunca Kürt halkına karşı sürdürülen kirli savaşın başbakan ve sonrasında cumhurbaşkanı olarak mimarlığını yapmış biridir Demirel. Leyla Zana’nın, Orhan Doğan’ın mecliste linç edilmesinin, yüzlerce tanınmış Kürt aydınının, binlerce sivil Kürt’ün JİTEM tarafından katledilmesinin sorumlusuyken "devlet adam öldürmez"  diyen kişidir Demirel.

Evet, bugün ölen Süleyman Demirel, devletin ve faşistlerin işledikleri cinayetleri aklayan, antikomünist, halka karşı suç işleyen, büyük sermayeye hizmet eden kişidir. Tek üzüntümüz, vekilimiz Pervin Buldan’ın dediği gibi “hesap veremeden gitmiş olması”.

Kemal Başak

[email protected]

Bültene kayıt ol