Göçmenlerin seyreltilmesi uygulamaları insan haklarına aykırıdır

03.07.2022 - 10:01
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformunun açıklaması:

İktidarın göçmenlere yönelik adaletsiz uygulamaları devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 781 mahallenin daha yabancı ikametine kapatıldığı, 1 Temmuz 2022 itibariyle kapalı mahalle sayısının 1169'a çıkarıldığı ifade edildi. Fazla sayıya tekabül eden göçmenler nasıl belirlenecek, mahallelerden zorla mı çıkartılacaklar, nereye gönderilecekler, belli değil.

Ancak şunu biliyoruz: Bu mahallelerde ikamet eden göçmenler, her hangi bir nedenle evlerinden çıkarlarsa bir daha o mahallede ve ikamete kapatılan diğer mahallelerde ev tutamayacaklar.

Yıllardır yaşadıkları mahalleler, bir anda göçmenler için yasaklı yer haline geldi. Yıllardır, çok büyük zorluklarla kurulan yaşamlar, düzenler şimdi bir gecede ortadan kalkabilir. Ev sahipleri göçmen kiracıları evden çıkardığı anda, göçmenler için çok zorlu bir yaşam mücadelesi başlayacak demektir.

Mahallelerin göçmenlere kapatılması uygulaması, insan haklarına aykırı bir durumdur. Bu mahallelerde yaşayan insanların bir gecede buralardan gönderilmesi, 21. Yüzyılda tehcir zihniyetinin devam ettiğinin bir göstergesidir. 

En baştan göçmenlere yerleşmeleri için uygun yerler göstermesi gereken hükümet, göçmenlerin kendi imkânları ile ve büyük zahmetlerle oluşturduğu yaşam alanlarını dağıtmakta hiçbir sakınca görmüyor. Okula giden çocuklar, işe giden insanlar bir anda yeniden bir hayat kurmak için sıfırdan başlamak zorunda kalıyorlar.

Yaşadığımız ekonomik veya siyasi krizleri göçmenler yaratmadı. Asıl sorunumuz ırkçılık, göçmen düşmanlığı. 

Göçmenler gönüllü adı altında zorla geri gönderiliyorlar, mahalleler göçmen yerleşimlerine kapatılıyor, Geri gönderme merkezlerinde her türlü insanlık dışı muameleye maruz kalıyorlar. 

Bütün bunlar insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırıdır. 

Hükümet derhal seyreltme uygulamasından vaz geçmeli, göçmenler için zaten zor olan hayatlarını daha da zorlaştıracak politikalarına son vermelidir.

Bütün göçmenler kardeşimizdir.

Bültene kayıt ol