Doğu Guta’da kimyasal katliam, Trump’tan tehdit

08.04.2018 - 17:29
Haberi paylaş

Suriye’de muhaliflerin yoğun olduğu Doğu Guta bölgesine rejim kimyasal silahlarla saldırdı. Saldırıdaki ölü sayısı henüz tam olarak tespit edilemezken 70’in üzerinde ölü olduğu tahmin ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump, Esad’a “hayvan” diye seslenerek, rejime destek veren Rusya ve İran’ı da katliamdan sorumlu tuttu.

Suriye’deki Doğu Guta’da kimyasal silahla yapılan katliamda 70’in üzerinde kişi hayatını kaybetti. Rejimin ablukası altında bulunan Doğu Guta’daki katliamda ölü sayısı tam olarak belirlenemezken bir sağlık örgütünün BBC’ye verdiği bilgiye göre hastanelerde 70’ten fazla ölü var.

Rusya garantörlüğünde yürütülen görüşmeler sonucunda 22 Mart’tan itibaren Doğu Guta’da zorunlu tahliyeler başlamış, siviller Doğu Guta’dan çıkarılmaya başlamıştı. Bölgede silahlı gruplardan Ceys-ül İslam ile rejim arasında da müzakereler yürütülüyordu.

Sivillerin ölümü üzerinden savaş tamtamları

ABD Başkanı Donald Trump ise kimyasal saldırıyı fırsat bilerek savaş tehditleri savurmaya devam ediyor. Bir tweet atan Trump, "Suriye'de aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi akılsız bir KİMYASAL saldırıda öldü. Katliam bölgesi Suriye Ordusu tarafından kuşatıldı ve dünya oraya erişemiyor. Putin, Rusya ve İran Hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumludur" dedi.

ABD ordusu ise 2014 yılından beri "IŞİD'e karşı koalisyon" kurarak hava saldırılarında Suriye ve Irak'ta binlerce sivili öldürdü. Sivil ölümleri Trump'ın ABD başkanı olmasından sonra katlanarak artmıştı.

Rejim ve Rusya, saldırıyı reddederken bunların kurmaca olduğunu ve Batı müdahalesini meşrulaştırmak için yapıldığını söylediler. Suriye Devlet Ajansı SANA ise Ceys-ül İslam’la yürütülen müzakereler sonucunda Doğu Guta’da hâkim olan Ceys-ül İslam’ın 48 saat içinde bölgeyi terk etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Bültene kayıt ol