Fransa’da kamu çalışanları grevde

22.03.2018 - 14:20
Haberi paylaş

Fransa’da başta demiryollarında çalışanlar olmak üzere binlerce kamu çalışanı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kemer sıkma politikalarına karşı grevde.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘tasarruf’ adı altındaki kemer sıkma, güvencesizleştirme ve kamu sektöründeki çalışan sayısını azaltma planlarına karşı kamu çalışanları greve başladı. Ülkedeki 9 sendikanın 7’si grev çağrısı yapıyor.  

Guardian’ın haberine göre ülke genelinde 150 protesto gösterisi yapılırken, bu gösterilerin bazılarına polis saldırdı.

Demiryolcular özel bir konumda

Öğretmen, hemşire, hava trafik kontrolörlerinin de katıldığı grevde demiryolu çalışanları önemli bir konumda bulunuyor.  Fransız Ulusal Demiryolu İdaresi (SNCF) İcra Kurulu Başkanı Guillaume Pepy, yaptığı açıklamada, demir yolu çalışanlarının grevi nedeniyle ülkedeki hızlı trenlerin yüzde 60'ı, normal trenlerin yüzde 75'i ve bölgesel trenlerin yüzde 50'sinin sefere çıkmayacağını belirtti. Demiryolcular, özel istihdam haklarını kesmeyi hedefleyen Macron projesine karşı 3 Nisan ile 28 Haziran arasındaki her 5 günün 2’sinde greve çıkacak. 

BTS’den greve selam: “Özelleştirme kabul edilemez”

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş grevdeki demiryolcularla dayanışmak için bir açıklama yaptı. Açıklama şöyleydi: "Fransa hükümetinin ülkede demiryolu hizmetini veren SNCF nin özelleştirmesi ile ilgili yasa çıkarmasını üzülerek ve kaygı ile karşılıyoruz. Demiryolları ulaştırması her ülkede tek elden yönetilmesi gereken bir kamu hizmetidir. Bu kurumun özelleştirilmesi ve özel sektöre devredilmesi asla kabul edilemez bir hatadır. Ülkenizdeki özelleştirme ve demiryollarının kamu hizmeti olmaktan çıkarılması mücadelenizi kutluyor, BTS ailesi olarak direnişe katılan tüm emekçileri selamlıyoruz." 

Bültene kayıt ol