En kazançlı çıkan Esad rejimi

21.01.2018 - 13:45
Haberi paylaş

Suriye'ye dönük emperyalist müdahaleler ve askeri rekabetten kazançlı çıkan Esad rejimi. 

Türkiye ordusu, Afrin şehrinde YPG'nin üzerine ilerlerken, Suriye ordusu da İdlib'de kalabalık Fetih el Şam (El Nusra Cephesi) grubunu kuşattı. Suriye'deki süren emperyalist savaştan en kazançlı çıkan ülke içinde tam kontrole yaklaşan Esad rejimi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Suriye birlikleri, iki yerşelimdeki milislerle birleşerek Nusra militanlarını kuşatmış durumda. El Kaide başta olmak üzere cihatçı muhaliflerin kontrolündeki son yer olan İdlib'de, Hama-Halep karayolunda üzerinde yapılan operasyon yapan Suriyeli birlikler Ebu Duhur hava üssünün bulunduğu bölgeden de cihatçı militanları çıkardı.

İdlib'de Suriye birliklerinin ilerlerken, rejimi ayakta tutan biricik güç olan Rusya, Afrin'den askerlerini çekti ve Suriye hava sahasını Türkiye savaş uçaklarına açtı.

Rusya ve İran'la kurduğu askeri ittifakla İdlib'de kontrol noktaları oluşturan Türkiye'den iki devlet de daha fazla savaşmasını istiyordu. Cihatçı ve silahlı muhaliflerin muhatabı kabul edilen Türkiye, muhalefeti silahsızlandırarak İdlib'i Esad rejimine teslim edecek.

Türkiye ordusu, eğer Afrin ve hükümetin söylediği gibi Münbiç'i ele geçirirse buralarda Esad rejiminin kontrolüne girecek. 

2011'de barışçıl protestoları kanla bastırdığında Esad yönetimi, dünyadaki çoğunluk tarafından katil ve diktatör olarak görülmüştü.

Yedi yıl sonra, ayaklanma bastırılmış, IŞİD dağıtılmışken, Türkiye de dâhil olmak üzere Esad'sız ve BAAS'sız bir çözümü konuşan yok. Suriye devleti ise sınırları içinde hâkimiyetini sağlamak üzere. Emperyalist savaştan en kazançlı çıkan, diktatör Esad yönetimi.

Bültene kayıt ol