Kuzey Kore füze fırlattı, Güney Kore karşılık verdi

28.11.2017 - 22:05
Haberi paylaş

Güney Kore’deki askeri yetkililer Kuzey Kore’nin Eylül ayından beri ilk defa balistik füze fırlattığını bildirdiler. Güney Kore de aynı saatlerde bir güdümlü füze yollayarak karşılık verdi. 

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin tanımlanamayan bir balistik füze denemesinde bulunduğunu duyurdular. Japonya üzerinden geçerek Pasfik Okyanusu’na düşen füzeye karşılık, Güney Kore de misilli füze fırlattı. The Guardian’ın haberine göre henüz doğrulanmamış kaynaklar, füzenin yaklaşık 50 dakika boyunca uçtuğunu ve bunun Kuzey Kore için bir rekor olduğunu söylüyorlar.

Henüz Kuzey Kore tarafından atılan füzenin türü ve menzili belirlenemezken, füzenin seyyar bir balistik füze fırlatıcısıyla fırlatıldığı tahmin ediliyor.

Japonya kınadı

Japon yetkililer füze denemesini kınadılar ve füzenin özel ekonomik bölge yakınlarına düştüğünü söylediler. Japon televizyon kanalı NHK’nin sunucusu “Füze, Japonya’nın kuzey ana adası olan Hokkaido üzerinden uçarak Pasifik Okyanusu’na düştü” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da füzeyi doğruladı. AA muhabirine konuşan Pentagon sözcüsü Rob Manning, "Doğu yakası saatiyle yaklaşık 13.30’da Kuzey Kore’nin muhtemel bir füze denemesi yaptığını tespit ettik. Durumu değerlendirme sürecindeyiz. Daha sonra hazırlandığında detayları paylaşacağız." şeklinde konuştu.

Kuzey Kore, 15 Eylül’den bu yana füze denemesi yapmıyordu. 

Bültene kayıt ol