Dünya Çocuk Hakları Günü'nde çocukların yaşam şartları 20 yıl öncesine göre daha kötü

20.11.2017 - 12:47
Haberi paylaş

UNICEF, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir analiz yayımladı. Analize göre, 37 ülkeden 180 milyon çocuğun aşırı yoksulluğa düşme, okula gitmeme ya da bir şiddet olayı sonucunda yaşamını yitirme olasılığı 20 yıl öncesine göre daha yüksek.

UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü Laurence Chandy yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Her ebeveyn, kendi gençliklerinde yararlanabildiklerinden daha büyük fırsatları çocuklarına tanımayı diler.

“Ancak bugün, ne kadar çok çocuğun önlerindeki fırsatların azaldığının ve gelecek umutlarının eksildiğinin hesabını yapmamız gerekiyor.

“Yaşam standartlarında büyük ilerlemeler getiren hızlı teknolojik değişim döneminde yüz milyonlarca insanın yaşam standartlarının fiilen gerilemesi gerçekten ters bir durumdur; bu durum söz konusu insanlarda adaletsizlik, onlardan sorumlu olan çevrelerde de başarısızlık duygusu yaratmakta. Seslerine kimsenin kulak vermediğini ve geleceklerinin de belirsizliklerle dolu olduğunu hissetmelerine şaşırmamak gerekir.”

Analizden veriler

14 ülkeden yaşları 9 ile 18 arasında değişen 11 bin çocuğa zorbalık, çatışma/savaş, yoksulluk, terörizm ve çocuklara yönelik şiddet gibi küresel konulardaki duyarlılıkları ve tutumlarının sorulduğu araştırmada elde edilen veriler şu şekildeydi:

-Günde 1,90 dolardan daha az kazanarak yaşayanların payı Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambiya ve Zimbabve dâhil 14 ülkede arttı.

- Finansal kriz, hızlı nüfus artışı ve silahlı çatışma gibi nedenlerden dolayı ilkokula kayıt Suriye ve Tanzanya dâhil 21 ülkede azaldı.

-19 yaşından küçük çocuklar arasında şiddet olaylarına dayalı ölümler yedi ülkede artış gösterdi: Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Libya, Güney Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen.

-Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Suriye ve Yemen’de ölçüme konu olan üç alanın birden fazlasında gerileme yaşandı; Güney Sudan’da ise gerileme üç alanın üçünde de yaşandı.

Çocukların kaygıları

UNICEF 14 ülkede 9-18 yaş grubundan çocukları kapsayan ayrı bir araştırma daha gerçekleştirdi. Buna göre çocuklar kendilerini ve akranlarını etkileyen küresel meselelere ilişkin derin kaygılar içinde.

Kaygı duyulan konular şiddet, terörizm, çatışma, iklim değişikliği, mültecilere ve göçmenlere yönelik haksız davranışlar ve yoksulluk:

-14 ülkeden çocukların yarısı, dünyadaki çocukları etkileyecek kararlar alındığında, ne hissettikleri sorulduğunda kendilerine önem verilmediği kanısına vardıklarını belirtti.

-Sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 71 olmak üzere Güney Afrika ve Birleşik Krallık’taki çocuklar bu önem verilmeme duygusunu en fazla yaşayanlar. Bu çocuklara göre seslerine hiç kulak verilmemekte, görüşleri ve düşünceleri de hiçbir şeyi değiştirmemekte. Buna karşılık Hindistan’daki çocuklar yüzde 52 ile kendilerini en güçlü hissedenler. Bu çocuklar seslerine kulak verildiğini, ülkelerinin gelişmesine yardım edebileceklerini ve görüşlerinin ülkenin geleceğini etkileyebileceğini düşünmekte.

-14 ülkenin tamamında çocuklar terörizm, yetersiz eğitim ve yoksulluğu çözüm bulunması gereken en önemli sorunlar olarak tanımladı.

-14 ülkenin tamamında, yüzde 67 ile çocuklara yönelik şiddet en fazla kaygı duyulan sorun olarak belirtildi. Brezilya, Nijerya ve Meksika çocukların kendilerine yönelik şiddetten en yaygın biçimde kaygı duyduğu ülkeler (sırasıyla yüzde 82, yüzde 77 ve yüzde 74). Aynı sorunun en az kaygıya yol açtığı ülke ise Japonya. Bu ülkede çocukların dörtte birinden azı (yüzde 23’ü) çocuklara yönelik şiddeti en çok kaygı duydukları sorun olarak ifade ediyor.

-14 ülkenin tamamında terörizm ve yetersiz eğitim eşit ölçüde kaygı duyulan konular olarak ortaya çıktı. Araştırma kapsamındaki çocukların yüzde 65’i bu iki konuda kaygı belirtti. Terörizmden en fazla Türkiye ve Mısır’daki çocuklar kaygı duyuyor (Türkiye’de yüzde 81, Mısır’da yüzde 75). Buna karşılık Hollandalı çocuklar terörizmin kendilerini doğrudan etkilemesi konusunda en az kaygı duyanlar (yüzde 30).

-Brezilya ve Nijerya’daki çocuklar kalitesiz eğitim ve eğitime erişememe sorunlarından en fazla kaygı duyanlar. Her 10 çocuktan 8’i tüm dünyadaki çocukları etkileyen bir sorun olarak bundan duydukları kaygıyı dile getiriyor.

-14 ülkenin tamamında her 10 çocuktan 4’ü dünyada mülteci ve göçmen çocuklara yönelik kötü muameleden büyük kaygı duyuyor. Meksika, Brezilya ve Türkiye’de yaşayan çocuklar dünyada mülteci ve göçmen çocuklara haksızlık yapılmasından en fazla kaygı duyanlar.

-14 ülkede çocukların hemen hemen yarısı (yüzde 45) yetişkinlerin ve dünya liderlerinin çocuklar açısından iyi kararlar alacaklarına inanmıyor. Liderlere güvenin en az olduğu ülke yüzde 81 ile Brezilya iken onu yüzde 69 ile Güney Afrika izliyor. Buna karşılık liderlere güvenin en fazla olduğu ülke Hindistan. Bu ülkede liderlere güvenmeyenlerin oranı yüzde 30’da kalıyor.

Bültene kayıt ol