200 kişi daha öldürüldü: Myanmar'da insani kriz derinleşiyor

03.09.2017 - 14:44
Haberi paylaş

Myanmar devletinin Arakan eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarına yönelik saldırıları devam ediyor.

EuroNews'ün haberine göre, Myanmar ordusunun ve silahlı sivilerin Chut Pyin köyünü ateşe vermesi sebebiyle 200’ü aşkın kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.  Saldırılardan kurtulanlar Bangladeş sınırındaki kamplara kaçarken, görgü tanıkları bölgede yaşanan dramı gözler önüne seriyor:

“Önce köyümüze üç asker geldi. Etrafı kontrol edip gittiler. Daha sonra geri dönüp köyü ateşe verdiler. Kadın, erkek ya da çocuk olup olmadığına bile bakmadılar.Yaklaşık 300 kişi öldü ve 55 kişi de yaralandı. Birçok çocuk da kayıp. Köyde kalanları da öldürdüler.”

Uydu görüntüleri, Rohingya eyaletinde Ağustos ayı boyunca yaklaşık 700 binanın yıkıldığını ortaya koyuyor. 

Tayland merkezli sivil gözlem örgütü Fortify Rights, hazırladığı son raporunda, Arakan eyaletinin kuzey bölgesinde sayısız köyün ateşe verildiğini ifade ederken, binlerce sivilin evsiz kaldığını belirtti.

Fortify Rights gözlem örgütü ayrıca birçok Arakanlı Müslümanın başlarının kesilerek yada ateşe verilmek suretiyle öldürüldüğünü, hayatını kaybedenler arasında birçok küçük çocuğun da bulunduğunu açıkladı.

Kaçanların sayısı 58 bine ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Myanmar’daki şiddet olayları nedeniyle Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslümanların sayısının 58 bine ulaştığını açıkladı.

Sınırın Bangladeş tarafında bulunan Cox’s Bazaar’daki BBC muhabiri, hükümetin aksi yöndeki talimatlarına rağmen polislerin zaman zaman Müslümanların diğer tarafa geçmesine izin verdiğini söylüyor.

İnsani yardım kuruluşları, yaklaşık 10 bin kişinin de iki ülke arasındaki tarafsız bölgede bulunduğunu belirtiyor. Bu kişilerin de sınırı geçmesi halinde, 70 bin kişinin sınırı geçtiği ekim ayındaki çatışmalardan çok daha kötü bir insani durumun ortaya çıkacağı vurgulanıyor.

Bültene kayıt ol