Trump'tan yeni yaptırımlar: İran hedefte

21.07.2017 - 07:24
Haberi paylaş

Trump yönetiminin, balistik füze programı ve "teröre destek" olduğu gerekçesiyle İran'a yeni yaptırımlar ilan etmesine Tahran'dan sert tepki geldi.

Balistik füze, insansız hava araçları ve askeri ekipmanlar üreterek "Devrim Muhafızları'nı silahlandırdığı" gerekçesiyle 18 kurum ve kişiye yeni yaptırımlar uygulanacak.

Bu karar, önceki yaptırımların sebebi olan İran nükleer programının denetim raporunun üzerine geldi. Üç ayda bir yapılan periyodik denetimlerin sonuncusunu açıklayan rapora göre, İran anlaşmanın şartlarına uydu. Fakat bu, yeni yaptırımlardan kurtulmasını sağlamadı.

Geçen Şubat ayında İran balistik füze denemesi yapmıştı. ABD bunun "başarısız"  olduğunu söylerken, Tahran yönetimi "başarılı olduklarını" söylemişti.

ABD'nin yeni hedefi

Dünyanın en büyük askeri gücü ve silah satıcı olan ABD, silahlanmasına izin vermediği İran'ı "başlıca terörist" ilan etti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, "İran, İsrail'i ve Orta Doğu'daki istikrarı tehdit eden Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihad gibi terörist örgütleri desteklemeye devam ediyor. İran, Esad'ın kendi halkına uyguladığı zulme rağmen, Esad rejimine ısrarlı desteğini koruyor" diyerek bu ülkeyi geçmişteki Irak gibi hedef tahtasına koydu. 

ABD aynı zamanda İran'ı Yemen'de Husileri destekleyip savaşı uzatmakla da suçladı.

Dört Arap devleti tarafından Katar'a yapılan suçlamalar da hemen hemen aynı.

Irak ve Suriye savaşları ile bölgesel etkinliği artan İran, Rusya ile askeri müttefik olduğu gibi Çin ile yoğun ticari ilişkilere sahip.

Arap ayaklanmalarının kanla bastırılmasının sonrasında ortaya çıkan mezhepçi bölünme ve savaşlarda Şiilerin temsilcisi olarak öne çıkan İran'ın "başlıca terörist" ilan edilmesi, ABD-Rusya emperyalist kapışmasında da Trump yönetiminin bir başka atağı ve cephesi.  

Yeni yaptırımları "tek taraflı ve yasadışı" ilan eden Tahran yönetimi, "İran karşılık verecek ve İranlılara ve bölgedeki diğer Müslüman uluslara karşı faaliyetlerde bulunan Amerikalı bireylere ve kurumlara yaptırım getirecek" dedi.

"Bedeli ağır olur"

İran Devrim Muhafızları ordusunun komutanı Muhammed Ali Caferi, ABD'nin askeri üslerini İran'dan 1000 kilometre uzağa taşımasını istedi. 

Körfez'in batısında Katar ve Kuveyt'te ABD üsleri bulunurken, 5. filo Bahreyn'de konuşlu.

ABD savunma bakanlığı sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, "Bu sözler üzerine kendi konumumuzu değiştirmek gibi bir niyetimiz yok" yanıtını verdi.

***

ABD üsleri tartışması

ABD üsleri, bir gün önce de Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan bir harita üzerine gündeme gelmişti. "PKK/PYD'ye Amerikan desteği" başlığıyla verilen haberde, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki 10 üssünün haritası da yer aldı.

IŞID karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Joe Scrocca, bir gazeteye verdiği demeçte “Bu türden bilgilerin yayınlanması profesyonel olarak sorumsuzluktur. Sizden koalisyonun hayatını tehlikeye atacak bilgilerden kaçınmanızı rica ederiz” ifadelerini kullandı.

Bu tartışmalar yapılırken Adana İncirlik üssü ABD ordusu tarafından kullanılmaya devam ediyor. 

Bültene kayıt ol