ABD ile Rusya'dan Suriye'de işbirliğine devam kararı

13.04.2017 - 10:23
Haberi paylaş

Suriye halklarını ördürmekten hiç çekinmeyen ABD ve Rusya, hava saldırılarını birlikte koordine etmeye devam kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye için ABD ile işbirliğine devam etme kararı aldıklarını söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD ile işbirliğimizi bozmaya çalışanlar var. İdlip'teki saldırının soruşturulmasını istiyoruz. ABD'nin de saldırının soruşturulmasını istediğini gördük. Suriye için işbirliğine devam etme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

 “Rusya, ABD'nin İdlip'teki olaylarla ilgili soruşturmayı desteklemeye hazır olduğunu görüyor” diyen Lavrov, “Suriye için ABD'yle işbirliğine devam edeceğiz. ABD ile uçuş koordinasyonunu yeniden başlatmaya hazırız” dedi.

Lavrov’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“Rusya ve ABD, Libya ve Yemen'deki ihtilafların çözülmesi konusuna destek sağlayabilir. Rusya ve ABD, Suriye'de silahsızlanmayla ilgili görüşmelerin yeniden başlamasını umuyor.

Geçmişten öğrenmemiz gerekir, yoksa şimdiki zamanda başarılı olamayız. NATO Yugoslavya'da kamu binalarını ve Çin Büyükelçiliğini bombaladı. Mühimmatları bitince BMGK'ya başvurdular. Aynı şekilde Irak'ta, ABD'nin işgal için sunduğu gerekçelerin hepsi sahte çıktı.

Pragmatik emperyalizm

ABD-Rusya ilişkilerindeki sorunların analizine pragmatik yaklaşım, ilişkilerin sağlamlaştırılmasına faydalı olacak.”

Tillerson: Rusya-ABD arasında güven çok düşük

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, iki ülke arasındaki güven seviyesinin çok düşük olduğunu belirterek, “Dünyanın önde iki nükleer gücün böyle bir ilişkisi olamaz” dedi.

“İki ülke de gerilime yol açabilecek misilleme stratejilerine son vermelidir” diyen Tillerson, açıklamalarına şöyle devam etti:

“ABD ve Rusya, düşük seviyedeki sorunların çözümüne yönelik bir çalışma grubu kurmayı kabul etti.

(…)

İdlip saldırısı Esad rejimi tarafından düzenlendi. Moskova'nın yardım ettiğini düşünmemiz için herhangi bir nedenimiz yok. ABD ve Rusya, teröristlerin olmadığı istikrarlı bir Suriye istiyor.

Lavrov ile görüşmemizde Ukrayna'dan dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımların statü değişikliği konusu ele alınmadı.”

Trump'tan ılımlı Putin mesajı

Trump ise, “Suriye'deki vahşi iç savaşı sona erdirmenin, teröristleri yenmenin ve mültecilerin evlerine dönmesini sağlamanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

NATO'nun Moskova'yla ilişkilerini geliştirmesi hakkında konuşan Trump, "Putin Rusya'nın lideri. Rusya güçlü bir ülke. Eğer Putin ve Rusya'yla iyi geçinebilirsek bu harika olur. Ben herkesle iyi geçinmek isterim" ifadesini kullandı.

Bültene kayıt ol