Kürdistan referandumuna Kerkük de dahil olacak

09.04.2017 - 18:49
Haberi paylaş

AKP, hem Güney Kürdistan'da bağımsızlık referandumu yapılmasına hem de Kerkük'te devlet kurumlarına Kürdistan bayrağı çekilmesine karşı çıkmıştı.

Rudaw'ın haberine göre, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Roj Nuri Şawes ise bugün yaptığı açıklamada “Kerkük Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak bağımsızlık referandumuna dahil olacak” dedi.

KDP ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bugün başkent Erbil'de Kürdistan Bölgesi'nde bulunan yabancı misyon temsilcileriyle biraraya geldi.

Toplantı sonrası basın açıklaması yapan KDP Politbüro üyesi Roj Nuri Şawes, referandumun bağımsızlık için yapılacağını belirterek, “Namaz kılmak için abdest alınır” ifadelerini kullandı.

Yapılan toplantının Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlık konusundaki ciddiyetini gösterdiğini kaydeden Roj Nuri Şawes, “Kerkük Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak bağımsızlık referandumuna dahil olacak” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

AKP cephesinden, müttefikleri Barzani'nin inisiyatifiyle Güney Kürdistan'da bağımsızlık referandumu yapılma kararına karşı açıklamalar yapılmıştı. AKP liderleri "Irak'ın toprak bütünlüğüne" saygı duyduklarını, referandumun yersiz olduğunu söylediler. Kimi AKP'li yazarlar, Barzani'nin bu referandumla bir "tuzağa düşürüldüğünü" iddia etti.

Öte yandan hükümet, Kerkük'te hükümet binalarına Kürdistan bayrağı çekilmesine de tepki göstermişti. Tayyip Erdoğan, "Hemen o bayraklarınızı indirin. Sadece Irak milli bayrağıyla orada yola devam edin. Yoksa şu anda geldiğiniz noktadan kusura bakmayın, geri adım atmaya mecbur kalırsınız" demişti.

Bültene kayıt ol