ETA, silahsızlanma sürecini başlattı

08.04.2017 - 18:25
Haberi paylaş

İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneybatısında 40 yılı aşkın bir süre Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, silahsızlanma sürecini başlattı.

BBC’nin haberine göre örgüt, Güney Fransa'da polise silah teslim etti. ETA 2011'de ateşkes ilan etmiş fakat silahsızlanmamıştı. 1959'da diktatör General Franco döneminde Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele vermek amacıyla kurulmuştu.

Silahsızlanma mektubu

7 Nisan tarihli mektupta ETA, "Tüm silahlarını Bask sivil toplum temsilcilerine teslim eden ETA, artık silahsız bir örgüttür" deniliyor.

Mektupta, "Ancak sürecin hala barış düşmanlarının saldırısına uğrayabileceği konusunda uyarıda bulunmak istiyoruz. Sürecin başarılı olmasının tek garantisi silahsızlanmaya destek vermek için yarın (Cumartesi) Bayonne'da (Güneybatı Fransa) bir araya gelecek binlerce kişidir" ifadesi yer aldı.

Son yıllarda, Fransa ve İspanya ETA üzerindeki baskıyı artırmıştı.Lider kadrosu dâhil örgütün yüzlerce militanı tutuklanmış, silahlarına el konmuştu.

İspanya ise müzakereye gitmemekte ısrar ediyor. İspanya Hükümet Sözcüsü Inigo Mendez de Vigo, Cuma günü yaptığı açıklamada, "ETA, İspanya gibi demokratik bir devletten hiçbir şey alamayacak" dedi.

Bültene kayıt ol